Persberichten
vrijdag, 18 aug 2023

Vlaams Belang steunt boerenprotest tegen stikstofbeleid

Het recent opgerichte Farmers Defence Force houdt vandaag in Antwerpen een betoging tegen het stikstofbeleid van de Vlaamse regering. Momenteel is reeds sprake van ruim 300 landbouwers en tractoren die in Antwerpen verzameld zijn. “Het Vlaams Belang geeft al anderhalf jaar kritiek op het rampzalige stikstofbeleid van de Vlaamse regering”, aldus Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. “Wij blijven de boeren steunen in hun verzet tegen het onrechtvaardige en vernietigende stikstofbeleid.”

De demonstratie is de eerste grote actie van de nieuwe landbouworganisatie. Voorzitter Bart Dickens gaf eerder al aan dat heel wat landbouwers in het Turnhoutse Vennengebied vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf in het licht van het Vlaams stikstofakkoord. Tot de sprekers behoort ook Peter De Swaef van de vzw Verenigde Veehouders. Volgens hem zijn de stikstofcijfers die de Vlaamse regering gebruikt allesbehalve wetenschappelijk onderbouwd. Ook de locatie van de betoging is geen toeval. “Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) is voorzitter van de partij die keer op keer nalaat om zich aan de kant van onze landbouwers te scharen”, zegt Janssens. “De toekomst van de landbouw in Vlaanderen interesseert de N-VA geen moer.”

“Het Vlaams Belang is vandaag blijkbaar de enige partij die nog gelooft in een toekomst voor de Vlaamse landbouw”

“Wij verzetten ons reeds sinds februari vorig jaar tegen de stikstofplannen, van de Vlaamse regering”, vervolgt Janssens. “Zolang die niet radicaal wijzigen, zullen we dat ook blijven doen. Ook cd&v laat de boeren namelijk in de steek en laat de stikstofplannen gewoon passeren.” 

Ook Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) voert al maanden hevig verzet tegen de stikstofplannen. “Het huidige akkoord en decreet zal leiden tot minder voedselzekerheid en voedselveiligheid”, zegt hij. “Dat brengt ook een nog sterkere stijging van de prijzen aan de kassa en een grote domper voor de Vlaamse economie met zich mee.”

Janssens vindt het opvallend dat Bart De Wever niet eens de moeite wil doen om zich te verantwoorden en met de landbouwers in gesprek te gaan in zijn eigen stad. “Net zoals elke woensdag in het Vlaamse parlement zal hij op deze betoging ook afwezig blijven”, besluit hij. “Een duidelijker signaal over de richting waarmee hij met de N-VA uit wil, kan hij niet geven. Het Vlaams Belang is vandaag blijkbaar de enige partij die nog gelooft in een toekomst voor de Vlaamse landbouw.”