Nieuws
zondag, 05 dec 2021

Vlaams Belang steunt brandweer en hun eisen

Zaterdagochtend hebben een honderdtal brandweerlui gemanifesteerd in Brussel. Het Vlaams Belang steunt hun eisen. “De mensen van de brandweer riskeren hun leven en in ruil vragen ze een eerlijk statuut en een redelijke eindeloopbaansregeling”, aldus Kamerlid en commissievoorzitter van Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Dat is niet te veel gevraagd. Binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) moet eens durven zorg dragen voor haar mensen.”

Zaterdag heeft de brandweer betoogd in Brussel. De betogers lieten weerklinken dat ze geen eerlijke regeling krijgen. Volgens het Vlaams Belang hebben de manifestanten een punt.

“Brandweerlui genieten minder jobzekerheid dan andere overheidsmedewerkers en kunnen veel sneller ontslagen worden”, licht Depoortere toe. “Terwijl we er allemaal over eens kunnen zijn dat deze helden net iets meer riskeren dan een reguliere ambtenaar - met alle respect uiteraard voor ieders job. Het enige wat deze brandweermensen vragen is jobzekerheid en een houdbare regeling van shiften: ook brandweermensen verdienen een menselijke werkverdeling.”

“Ook moeten brandweerlui van een eerlijke eindeloopbaanregeling kunnen genieten, gezien de zwaarte van het werk” vervolgt Depoortere. “Dit gelijkaardig aan de beloofde NAVAP-eindeloopbaanregeling bij de politie - iets waar overigens Verlinden eveneens tekortschiet ondanks beloftes van harentwege. Tot slot zijn ook wij tegen de verplichte vaccantie - uiteraard geldt dat voor ons met betrekking tot iedereen: vaccinatie is zeer goed, maaar moet vrijwillig blijven. De verplichtende regeling die nu is ingegaan, telt echter niet alleen voor verplegend personeel maar viseert zelfs de brandweer. Kap hiermee.”