Nieuws
donderdag, 24 sep 2020

Vlaams Belang steunt GAIA in eis om btw op kattensterilisatie te verlagen

Het Vlaams Belang laat weten de eis van GAIA te steunen. De dierenrechtenorganisatie stuurde eerder deze week een studie en open brief rond waarin werd gepleit om de btw-tarieven op sterilisatie-ingrepen op katten te verlagen van 21 procent naar 6 procent. “Het is maar gezond verstand dat we die activiteiten die batig zijn voor de samenleving minder gaan belasten. Dat betaalt zichzelf.”

In een brief die GAIA eerder deze week naar de Kamer stuurde, werd aangehaald dat de wet van 6 juni 2019 haar eigen doel voorbijschiet. In de wet wordt namelijk voorgeschreven dat het btw-tarief op sterilisatie van katten naar het laagste tarief van 6 procent zou worden gebracht, maar men stelt de maatregel in dezelfde wet ‘voor onbepaalde duur’ uit. Het Vlaams Belang wil dat deze bepaling wordt herzien zodat de btw-verlaging effectief en onmiddellijk wordt uitgerold.

Minder sterilisatie betekent meer katten die gedumpt worden en minder vogels, zegt Vlaams Belang

“Dat katten meer worden gesteriliseerd is goed voor mens en dier”, reageert Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Katten die immers vruchtbaar blijven, kunnen in één keer al snel vier kittens werpen, waarna ook die katten voorplanten met de huidige overpopulatie als gevolg. Deze kittens worden vaak gedumpt in het wild, of in de overbelaste asielen. En de oplossing voor deze problematiek zitten we aan het hoogste btw-tarief te belasten? Het is toch gezond verstand dat we activiteiten die batig zijn voor de samenleving fiscaal begunstigen? Dat betaalt zichzelf.”

Een recente IPSOS-studie lijkt de piste te bekrachtigen. Daaruit blijkt dat zo’n 342.000 katten niet gesteriliseerd zijn, ofwel 10 procent van de naar schatting meer dan 3.335.000 katten in België. “Die 342.000 katten kunnen op één jaar tijd drie miljoen kittens voortbrengen”, vertelt ook Vlaams Parlementslid Els Sterckx (Vlaams Belang). “Het laatste wat we willen is dat we massaal katten moeten euthanaseren. Bovendien gaat deze overpopulatie van gedomesticeerde katten - die al dan niet wild rondlopen - een ware plaag vormen voor onze vogelpopulatie.”

De partij laat weten zo snel mogelijk een voorstel uit te werken waardoor artikel 3 van de wet van 6 juni 2019 - die de effectieve btw-verlaging onbeperkt uitstelt - geschrapt wordt.