Nieuws
maandag, 22 nov 2021

Vlaams Belang steunt Polen in strijd tegen illegale immigratie met resolutievoorstel

Het Vlaams Belang diende een voorstel van resolutie in waarin de Vlaamse regering wordt gevraagd om Polen te steunen bij de verdediging van de Europese buitengrenzen. Dit naar aanleiding van de duizenden migranten die vastzitten aan de Pools-Wit-Russische grens, een grens die ook een EU-buitengrens is. Die migranten worden naar daar overgevlogen door Wit-Rusland en cynisch ingezet als een wapen in de hybride oorlogsvoering tegen de EU. “Met ons voorstel willen wij dat de Vlaamse Regering de Poolse steunt in hun strijd tegen illegale immigratie”, licht Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn toe. “Maar de vraag om het voorstel met spoed te behandelen werd vorige week in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement weggestemd, ook door N-VA.”

De Wit-Russische communistische dictator Aleksandr Loekasjenko laat al maandenlang migranten uit het Midden-Oosten overvliegen om ze dan naar de Europese buitengrens met Polen te sturen. Polen geeft echter niet toe aan deze chantage en versterkt zijn grens met Wit-Rusland met hekkens en een militaire en politionele aanwezigheid. In dit verband vroegen 12 EU-lidstaten aan de Europese Commissie in een recente brief om in middelen te voorzien om de buitengrenzen van de EU maximaal te beveiligen. Niet meer dan logisch”, vindt Deckmyn, “want in het recente verleden mocht de EU al meer dan 5 miljoen asielaanvragen verwerken - het laatste dat we nodig hebben is een nieuwe asielmigratiepoort naar Europa.

“Blijkbaar vinden de andere partijen de kwestie niet hoogdringend”

“Bovendien willen de meeste immigranten zich niet in Polen, maar wel in West-Europa vestigen omwille van onze sociale zekerheid en economie”, zegt Deckmyn. Het aantal asielaanvragen in dit land ligt al extreem hoog en overschreed vorige maand de 20.000 voor dit jaar alleen. Desalniettemin riep staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) recent op dat Polen de duizenden migranten binnen moet laten. “Mahdi geeft zo een totaal verkeerd signaal. De enige boodschap die nu moet worden uitgestuurd is dat illegale immigratie nooit beloond mag worden en dat wie onze Europese grenzen illegaal probeert binnen te dringen, wordt tegengehouden of teruggestuurd.”

Met ons voorstel willen wij dat de Poolse inspanningen om de Europese buitengrenzen te bewaken dus ondersteund worden, vervolgt Deckmyn. “We moeten Polen dankbaar zijn voor deze aanpak waarvan wij de vruchten dragen, maar blijkbaar denken de andere partijen daar anders over. Ook moeten de uitspraken van Mahdi veroordeeld worden. De illegale migranten aan de Poolse grens binnenlaten zal overigens niet alleen alwéér een nieuw aanzuigeffect creëren, maar komt ook neer op een toegeven aan het chantagebeleid van de Wit-Russische dictatuur. Zo duw je een mes in de rug van de Poolse bevolking en hun grensverdediging.”