Persberichten
dinsdag, 03 jan 2023

Vlaams Belang steunt rechtszaak tegen “experiment” Vlaamse regering met deelbudget

Foto: iStock. Vlaams Belang steunt rechtszaak tegen “experiment” Vlaamse regering met deelbudget

Tientallen mensen met een handicap willen de Vlaamse regering voor de rechter slepen. Die heeft hen op basis van een “experiment” slechts een deelbudget of de helft van het beloofde budget gegeven. “Het is niet meer dan terecht dat deze mensen naar de rechtbank stappen”, zegt Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). “Er was nochtans beloofd dat niemand er op achteruit zou gaan met dit experiment. Iedereen in prioriteitsgroep 2 en 3 moet het budget krijgen waarop ze recht hebben en dat hen ook al werd beloofd.”

In een artikel in Het Laatste Nieuws is een getuigenis opgenomen van een moeder met een zoon die een zeldzame verstandelijke beperking heeft. Al meer dan zes jaar wachtten zij op zijn persoonsvolgend budget voor de gepaste zorg en ondersteuning. Begin december kregen ze bericht dat ze die eindelijk zouden krijgen. Samen met nog 1.099 andere mensen zouden zij slechts de helft of een ‘deelbudget’ ontvangen. In het bericht stond dat het om een “experiment” ging. De reden hiervoor is dat er onvoldoende budget beschikbaar is en dat de Vlaams regering zo kan uitzoeken waar hulpbehoevende mensen het geld aan zouden uitgeven. Door het deelbudget te aanvaarden, zouden ze bovendien een aantal andere uitkeringen verliezen zoals het zorgbudget. Het gezin heeft daarom beslist om naar de arbeidsrechtbank te stappen. Volgens VZW GRIP, de mensenrechtenorganisatie voor personen met een handicap in Vlaanderen, zijn zij niet alleen en willen tientallen mensen in dezelfde situatie hetzelfde doen.

“Iedereen in prioriteitsgroep 2 en 3 moet het budget krijgen waarop ze recht hebben en dat hen ook al werd beloofd”

“Het is niet meer dan terecht dat deze mensen naar de rechtbank stappen”, zegt De Reuse. “Iedereen in prioriteitsgroep 2 en 3 moet het budget krijgen waarop ze recht hebben en dat hen ook al werd beloofd. We willen in Vlaanderen geen halfslachtige maatregelen.”

Het Vlaams Belang kondigt alvast aan Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) hierover aan de tand te voelen. “Dat men door dit deelbudget te aanvaarden het zorgbudget kon verliezen, werd ten stelligste ontkend”, besluit De Reuse. “Er was beloofd dat niemand er op achteruit zou gaan met dit experiment, maar dit blijkt helaas niet te kloppen. Crevits had nochtans tijdens de budgetbesprekingen gezegd dat ze dit afgetoetst had met de belangengroepen van de begunstigden en dat die akkoord gingen.”