Nieuws
dinsdag, 10 jan 2023

“Vlaams Belang steunt vakbondsprotest Brusselse hulpverleners”

Foto: iStock. “Vlaams Belang steunt vakbondsprotest Brusselse hulpverleners”

In de eerste tien maanden van 2022 werden er al 81 gevallen van agressie tegen hulpverleners gemeld. De vakbond VSOA zal daarom betogen om meer respect te vragen voor hulpverleners die werken in onder andere Brussel. Het Vlaams Belang steunt het vakbondsprotest volledig en eist dat lokale, gewestelijke en federale overheden zich eindelijk ook achter de hulpverleners scharen. “Het loopt echt de spuigaten uit” zegt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. De hulpverlening in bepaalde wijken komt in het gedrang. 

Tijdens oudejaarsnacht werden dit jaar opvallend veel ambulanciers en brandweerlieden aangevallen. Maar het probleem beperkt zich niet alleen tot oudejaarsnacht. “De cijfers die Brussels staatssecretaris bevoegd voor de brandweer en de dringende medische hulp Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) vrijgaf, spreken boekdelen” aldus Lootens-Stael. “De gevallen tijdens de rellen rond het WK en oudejaarsnacht komen daar nog bovenop.” Het Vlaams Belang heeft dan ook alle begrip voor het feit dat het geduld van het personeel op is. De hulpverleners werken in moeilijke en vaak ongezonde omstandigheden en moeten hun functie ten volle kunnen uitoefenen. De agressie in een aantal wijken kan niet geduld worden en mag zeker niet gezien worden als een risico dat het betrokken personeel moet incalculeren.

“Het gaat hier echt over een structureel probleem dat voortvloeit uit een totaal gebrek aan integratie”

Op oudejaarsnacht waren er vier aanvallen op brandweermensen en ambulanciers tijdens interventies. “En de laatste tijd wordt er ook meer en meer zwaar vuurwerk afgevuurd op rijdende voertuigen van de brandweer”, aldus Lootens-Stael. “Gelukkig kon men tijdig vluchten, maar er raakten wel enkele politieagenten ernstig gewond.” Aan de Jean Volderslaan in Sint-Gillis werd zelfs een medische ploeg bij een reanimatie aangevallen met flessen, stenen en vuurwerk. “Brandweermannen getuigen vaak van aanvallen door niet-Europese vreemdelingen, blijkbaar uit onbegrip tegenover medische en andere noodprocedures. Zo blijkt telkens weer uit gesprekken die ik heb met mensen uit het werkveld.”

“Het gaat hier echt over een structureel probleem dat voortvloeit uit een totaal gebrek aan integratie”, besluit Lootens-Stael. “Het wordt tijd dat men eindelijk de politici die dit probleem hebben gecreëerd ter verantwoording roept. De vakbonden genieten onze volledige steun hierin.”