Nieuws
maandag, 09 mrt 2020

Vlaams Belang stuurt Van Langenhove naar Grieks-Turkse grens

Het Vlaams Belang gaat een parlementaire delegatie op een ‘fact finding mission’ sturen naar de Turks-Griekse grens. Daar ontbrandde begin deze maand de migratiecrisis opnieuw nadat Turks president Recep Erdogan de EU-migratiedeal schond en tienduizenden vluchtelingen en migranten aanmoedigde om naar Europa te trekken. Griekenland houdt echter de grenzen dicht. “De Grieken beschermen nu onze buitengrenzen, maar we willen ze daarbij niet alleen laten staan”, zo laat Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) weten. “Met deze reis gaan we onze steun uitdrukken, maar ook polsen naar welke hulp er nodig is“. Van Langenhove zal vergezeld worden door Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) en een delegatie van het Franse Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen. 

Tienduizenden vluchtelingen en migranten zijn afgelopen dagen aangemoedigd om illegaal de grenzen van Europa over te steken. Hierdoor braken rellen uit aan de Turks-Griekse grens. De Griekse ordediensten worden bekogeld met brandbommen en stenen. Bij de onregelmatigheden vielen al verschillende gewonden en minstens één dode. De Grieken worden tot het uiterste gedreven, vindt het Vlaams Belang. De partij wil nu bekijken wat het kan doen in nationale en Europese legislatieve context om bij te dragen.

Vlaams Belang: “Toegeven aan Erdogan is geen optie”

“Toegeven aan Erdogan is alleszins geen optie”, zegt ook Vandendriessche. “Want dat is net waarom de man naar Brussel is afgezakt vandaag. De Grieken - aan wie Erdogan nu vraagt om toch maar de grenzen open te zetten - hebben zijn blufpoker getest. Erdogan komt nu met de staart tussen de benen naar Brussel, in de hoop dat hij alsnog meer geld krijgt en een visumvrije reisregeling”. Van Langenhove treedt bij: “We zouden dus beter geld en steun geven aan de Grieken. Zij zijn wel loyaal en gaan bovendien niet op de rug van honderdduizenden migranten een agressieve buitenlandpolitiek uitvoeren in Syrië ten nadele van de Europese belangen. Europa heeft ook meer dan genoeg vluchtelingen en migranten opgenomen”, luidt het tenslotte. “Met deze reis gaan we onze steun aan de Grieken uitdrukken, maar ook polsen naar welke hulp er nodig is.“

De Vlaams Belang-delegatie komt deze namiddag toe in Athene en zal samen met Rassemblement National - wier delegatie onder leiding van Europarlementslid Jérôme Rivière staat - doortrekken naar Alexandroupolis, vlakbij de Turkse grens. De Frans-Vlaamse delegatie plant dinsdag - morgen - een aantal gesprekken met lokale burgemeesters en zal ook ter plaatse rapporteren over de precaire situatie aan de grens. De delegatie is in de regio tot en met woensdag.