Persberichten
donderdag, 07 mei 2020

Vlaams Belang tevreden: "Limburgse mijnwerkers krijgen eindelijk beloofde pensioen"

De Kamer heeft de aanpassing van de berekeningswijze van het pensioensupplement voor de ondergrondse mijnwerkers goedgekeurd. Enkel de Open Vld, MR en de onafhankelijk zetelende Jean-Marie Dedecker stemden tegen het voorstel dat de ondergrondse mijnwerkers finaal het pensioen toekent “zoals het hen in het verleden beloofd werd”, aldus het Limburgs Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang). Bij N-VA was een verdeelde stemhouding. 

Het Vlaams Belang diende aanvankelijk een wetsvoorstel ter zake in, maar nadat dit geen steun vond, kon een gelijkaardige tekst wel een meerderheid vinden bij de verschillende partijen. De wet zorgt ervoor dat het zogenaamde pensioensupplement van de mijnwerkers niet langer berekend zal worden op basis van een onrealistisch forfait uit de jaren vóór 1955. Voortaan zal dit gebaseerd zijn op een representatief forfait op het einde van de mijnwerkersloopbaan in de jaren ’90. Bijkomend werd er een correctie tot tien jaar terug in de tijd bedongen.

"Mijnwerkers van Limburg krijgen eindelijk gerechtigheid"

Kamerlid Frank Troosters is blij dat “het lange en schitterende werk dat de Limburgse mijnwerkers leverden om hun zaak te bepleiten finaal vruchten heeft afgeworpen”, luidt het bij de Limburger. “Samen met mijn andere Limburgse Vlaams Belang-parlementsleden zijn wij fier dat we mee gerechtigheid hebben kunnen laten geschieden en onze helden van het Kempisch bekken eindelijk datgene gaan geven waar ze recht op hebben”

Het Vlaams Belang benadrukt nogmaals dat pensioenbeloften die in het verleden aan de mijnwerkers gedaan werden moeten nageleefd worden. “Dat is een kwestie van politieke geloofwaardigheid.  Het nakomen van gemaakte beloften, geloofwaardigheid en vertrouwen zijn voor het Vlaams Belang alvast geen holle woorden.”