Persberichten
woensdag, 30 sep 2020

Vlaams Belang trekt oppositieleiderschap naar zich: “Paarsgroen is omgekeerde van wat Vlaanderen wil”

“De Vlaamse tradi-partijen hebben zich zoals te verwachten laten omkopen voor postjes”, reageert Tom Van Grieken op de federale formatie. “Dit is een volledige negatie van de Vlaamse kiezer. In deze regering zonder Vlaamse meerderheid mag Wallonië bepalen en Vlaanderen betalen.” Ook het feit dat het voorlopige lijstje van ministers dat rondgaat 21 ministerposten en staatssecretarisambten bevat, vindt het Vlaams Belang getuigen van opportunisme. “De ‘inhoud’ is hier duidelijk: postjes, postjes en nog eens postjes”, zegt Barbara Pas. “Nergens is dat zo helder als bij Open Vld, de zevende (!) partij in de Kamer. Als quid pro quo voor de rituele verbranding van hun programma, krijgt Alexander De Croo het premierschap.”

Het Vlaams Belang reageert uiterst kritisch op de finale van de bijna 500 dagen durende federale formatie. De PS, sp.a, MR, Open Vld, Groen, Ecolo en CD&V hebben een akkoord bereikt, maar de inhoudelijke details daarvan blijven nog onduidelijk. Wel wordt de ‘casting’ meer en meer bekend. Alexander De Croo (Open Vld) wordt zo premier. Verder zou de regering maar liefst 7 vicepremiers tellen, één voor elke partij in Vivaldi, en 21 posten in totaal.

Van Grieken: “Vlaanderen betaalt, Wallonië bepaalt. Dat gaan we niet slikken”

“Dit is een complete negatie van het signaal van de Vlaamse kiezer”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken“Vlaanderen staat in voor 80% van de export, Vlaanderen - met haar hoofdstad Brussel - betaalt 70% van de belastingen maar ziet nog geen 50% van haar kiezers vertegenwoordigd. Vlaanderen betaalt, Wallonië bepaalt. We gaan het verzet tegen deze farce leiden, we nemen de rol van oppositieleider vastberaden op. Dat gaan we niet slikken!”

Ook Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) is niet onder de indruk van de postjes die al werden gecommuniceerd. “Het Vivaldigedrocht komt er dan toch, met maar liefst 21 postjes met 7 vicepremiers”, aldus het Vlaams Belang-kopstuk. “De ‘inhoud’ is hier duidelijk: postjes, postjes en nog eens postjes. Dat terwijl men afgelopen maanden de mond vol had van een efficiëntere politiek. ‘Luister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn daden’. Open Vld zocht naar een nieuwe naam? Wel, dat kan alvast de slagzin worden.”