Nieuws
woensdag, 11 mrt 2020

“Vlaams Belang trekt streep onder eeuwige imago van oppositiepartij”

Het Vlaams Belang wil definitief de positie innemen van een beleidspartij. Dat liet Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken weten in het kader van de persvoorstelling van zijn boek in het Vlaams Parlement, hetgeen deze voormiddag plaatsvond in Brussel. De partijvoorzitter liet weten alles op alles te zetten om “de Vlaams Belang-kiezer eindelijk te geven wat hij al zolang wil. Het Vlaams Belang trekt een streep onder ons eeuwige imago van oppositiepartij”.

Woensdagvoormiddag heeft Tom Van Grieken in het Vlaams Parlement te Brussel zijn nieuw boek voorgesteld: ‘En nu is het aan ons’. Het werk verhaalt over de afgelopen vijf jaar rond Van Grieken zelf, maar vooral over de heropstanding van zijn partij, die in 2014 nagenoeg uitgeteld was. Het boek biedt echter ook een blik op de interne - soms kleinmenselijke - dynamieken die er waren en de soms emotionele rollercoaster die politiek kan zijn. Van Griekens relatie met zijn vrouw en wijlen moeder komt zo bijvoorbeeld aan het bod in het boek. De jonge partijvoorzitter had evenwel vooral een politieke boodschap op de persconferentie.

“Oppositie enkel als het echt moet, maar beleid als het kan”

“Afgelopen zomer heeft het slechts een haartje gescheeld”, zo liet Van Grieken weten. “Zes zetels meer en er was een Vlaamse regering die de kiezer écht wou, geen coalitie van de verliezers. Maar de volgende keer gaan we ervoor zorgen dat het geen haar meer kan schelen. Dat vergt voorbereiding en verdieping, maar ‘gouverner, c’est prevoir’. In 2024 moeten we ‘incontournable’ zijn, maar er mag ook geen enkele twijfel meer zijn over dat het Vlaams Belang goed zal kunnen besturen. Het Vlaams Belang trekt dus een streep onder ons eeuwige imago van oppositiepartij.”

Fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) trad op de voorstelling Van Grieken bij in zijn toespraak. “Hoe sterk zou Jan (N-VA-minister-president Jan Jambon, red.) écht kunnen zijn, moesten zijn vleugels niet geknipt worden door coalitiepartners Open Vld en CD&V, hoe sterk zou Jan écht kunnen zijn als hij daarentegen zijn vleugels kon spreiden met de steun van een Vlaams-nationale bondgenoot, hoe sterk zou Jan Vlaanderen maken als hij en zijn partij eindelijk eens afstand zouden doen van dat vermaledijde cordon”, zo luidde het. “Het is tijd dat Vlaanderen de vleugels uitslaat. Het Vlaams Belang is alvast paraat.”