Nieuws
vrijdag, 20 aug 2021

Vlaams Belang uit bezorgdheid over slordige evacuaties uit Afghanistan

Het Vlaams Belang uit grote bezorgdheid over de recente evacuaties uit Afghanistan en de uitlatingen van staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) hierover. Deze liet weten dat de Afghanen die werden teruggehaald naar België door een Nederlands vliegtuig en ‘geen band met België kunnen aantonen’ maar asiel moeten aanvragen in Nederland. “Worden er dan op voorhand geen screenings gedaan? Hoe voorkomt deze regering dat we extremisten overvliegen? De evacuaties moeten dringend beter georganiseerd worden: met een duidelijk plan, een duidelijke screening en eindelijk duidelijke communicatie naar buiten toe.”

22 mensen werden met een Nederlands vliegtuig eerder deze week overgehaald met de bedoeling om ze naar België te krijgen. Bij 4 van hen moet een band met België ‘nog worden uitgeklaard’. Nog eens 4 beweerden een band te hebben, maar vielen al door de mand: zij blijven in Nederland. Op Radio 1 verkondigde Mahdi deze ochtend dat wie geen Belgische band kan aantonen maar asiel moet aanvragen in Nederland. “Maar wat zegt dat in feite over de screening die België organiseert?”

Evacuaties Afghanistan: “Screening ter plaatse moet duidelijke protocollen kunnen volgen”

“Het Belgische geknoei kent geen grenzen, letterlijk dan - ook in Afghanistan draait van alles in de soep wat betreft de evacuaties”, reageert Kamerlid Dries Van Langenhove. “Nadat we moesten vernemen - via de Nederlandse media - dat een aantal Belgen en mensen met een Belgische band werden overgehaald met een Nederlands vliegtuig, blijkt nu dat er bij deze groep oplichters zaten. Welke fouten zijn hier gebeurd?”

“Het is al erg genoeg dat België, wat evacuaties betreft, heeft gewacht tot het te laat was - dit terwijl bijvoorbeeld Frankrijk al maanden voorbereid was”, vervolgt Van Langenhove. “Maar nu moeten we vaststellen dat de Belgische overheid amper of niet screenings organiseert. Deze keer zijn er mensen overgekomen die geen band hebben met België, maar voor hetzelfde geld hebben we zo extremisten of in het ergste geval zelfs Taliban-agenten overgehaald.”

Het Vlaams Belang eist dat er voor de toekomstige evacuaties een strikte screening wordt gehanteerd. Ook moet hierover helder gecommuniceerd worden, klinkt het. “Er is nu een lijst van 580 mensen die de Belgische overheid wil terughalen”, besluit Van Langenhove. “Deze zal echter ongetwijfeld nog aangroeien. Dit moet goed en streng opgevolgd worden. Ook is het mogelijk dat door de door Mahdi zelfbenoemde ‘chaos’ op de luchthaven van Kaboel ad hoc mensen - al dan niet met banden met andere EU-landen - worden overgevlogen die niet op de lijst staan. Hier moeten strikte protocollen voor opgesteld worden die in Kaboel dan kunnen worden opgevolgd. Het mag niet de bedoeling zijn om asielzoekers op deze manier over te vliegen - hier moet gekeken worden voor opvang in eigen regio.”