Nieuws
maandag, 21 mrt 2022

Vlaams Belang uit medeleven met nabestaanden verkeersdrama in Strépy

Het Vlaams Belang heeft haar medeleven betuigd met de slachtoffers en de nabestaanden van het verkeersdrama in het Henegouwse Strépy. “We moeten ernstig stilstaan bij dit soort ongevallen en ons afvragen hoe we zulke drama’s kunnen voorkomen”, zegt Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul. Het heeft er immers alle schijn naar dat de schuldigen onder invloed waren van drugs en alcohol én een geschiedenis hadden van middelenmisbruik en regelovertreding.

Zondagmorgen rond vijf uur ‘s ochtends is een wagen met hoge snelheid ingereden op een groep carnavalisten in Strépy-Bracquegnies, bij La Louvière. Hierbij vielen zeker zes doden, tien zwaargewonden en 26 lichtgewonden. Nadat het jaarlijkse carnavalsfeest omwille van corona twee jaar lang niet is kunnen doorgaan, mondde de editie van dit jaar dus uit in een drama.

“Alcohol en vermoedelijk ook drugs in het spel”

De precieze omstandigheden van het ongeval zijn nog niet bekend, maar het lijkt erop dat er alcohol in het spel was en vermoedelijk ook drugs. Volgens ooggetuigen reed de wagen na de aanrijding verder, maar de politie kon de bestuurder en de inzittende arresteren. Het gaat om twee dertigers uit La Louvière, die op terugweg waren van een dancing. De bestuurder staat bekend als snelheidsfreak en moest in het verleden al eens zijn rijbewijs inleveren voor 24 dagen.

“Het onderzoek loopt nog, maar het is bijna zeker dat hoge snelheid en het gebruik van drank en drugs een fatale cocktail zijn geweest”, zegt Carmen Ryheul, die al eerder waarschuwde voor het toegenomen gebruik van lachgas in het Vlaamse verkeer. “Gebruikers brengen niet alleen zichzelf in gevaar, maar alle andere weggebruikers. Daar zijn we jammer genoeg dit weekend nog eens pijnlijk aan herinnerd.”

Ryheul pleit er daarom voor dat druggebruikers in het verkeer strenger worden bestraft. “Sensibilisering alleen is niet voldoende”, besluit Ryheul. “Een hogere pakkans en zwaardere straffen zijn broodnodig.”