Nieuws
dinsdag, 08 nov 2022

Vlaams Belang: “Ventilus-rapport Westermann bewijst helemaal niet dat ondergronds onmogelijk is”

Het Vlaams Belang wijst de interpretatie van het nieuwe Ventilus-rapport door de Vlaamse regering af. Het rapport van de Duitse professor Dirk Westermann werd gisterenavond bezorgd aan de Vlaamse Regering en zou volgens sommigen bewijzen dat de Ventilus-hoogspanningslijn enkel bovengronds zou kunnen. Maar volgens het Vlaams Belang bewijst het rapport van de professor helemaal niet dat een ondergronds traject onmogelijk zou zijn. “Integendeel”, zegt Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang). Het Westermann-rapport zegt duidelijk dat ondergrondse hoogspanningsnetwerken op gelijkstroom de toekomst zijn in Europa.”

De geplande Ventilus-hoogspanningslijn die de energie van de windparken op zee aan land moet brengen zit al geruime tijd in het slop. Begin september werd na een overleg met de betrokken burgemeesters afgesproken om een ‘dubbelcheck’ uit te voeren naar de mogelijkheid van een ondergrondse hoogspanningslijn. De Duitse professor Westermann werd daarop aangesteld om de ondergrondse piste te onderzoeken. Het rapport werd gisteren bezorgd aan de kabinetten van de Vlaamse regering.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) reageerde gisterenavond al dat het rapport hem sterkt “in de overtuiging dat alleen de bovengrondse optie haalbaar en realistisch is.” Maar volgens het Vlaams Belang is het rapport veel minder eenduidig dan wat Somers beweert. “Als minister Somers het rapport eerst grondig zou doorgenomen hebben, zou hij tot heel andere conclusies komen”, reageert Ryheul. In het rapport verwijst Westermann onder meer naar de hoogspanningskabels die in Duitsland volop ondergronds op gelijkstroom worden gebouwd. Het Belgische en Duitse hoogspanningsnet is ook al geruime tijd met elkaar verbonden via een ondergrondse gelijkstroomverbinding tussen Luik en Aken.

“Professor Westermann stelt uitdrukkelijk in zijn rapport dat ondergrondse hoogspanningsnetwerken op gelijkstroom de toekomst zijn voor een Europees basisnetwerk”

Volgens het Vlaams Belang blijkt uit het rapport ook duidelijk dat de toekomst bij ondergrondse lijnen op gelijkstroom ligt. “Professor Westermann stelt uitdrukkelijk in zijn rapport dat ondergrondse hoogspanningsnetwerken op gelijkstroom de toekomst zijn voor een Europees basisnetwerk”, aldus Ryheul. “Elia is schijnbaar van plan om twee keer langs de kassa te passeren”, vervolgt ze. “Een eerste maal voor de aanleg van een bovengrondse Ventilus, een tweede maal om deze verbinding op termijn alsnog ondergronds te brengen in het kader van de Europese netwerkgridplannen.”

Het Vlaams Parlementslid besluit met een oproep aan de cd&v om het been stijf te houden in de Vlaamse regering: “Als de cd&v daadwerkelijk inzit met de gezondheid en het welzijn van de West-Vlamingen, moet ze er op hameren dat dit rapport correct geïnterpreteerd wordt. Een ondergrondse Ventilus-hoogspanningslijn is mogelijk en daar zal het Vlaams Belang voor blijven strijden.”