Persberichten
maandag, 07 sep 2020

Vlaams Belang verhoogt druk op CD&V: “Dweil van de Wetstraat of niet?”

Het Vlaams Belang heeft maandagvoormiddag actie gevoerd aan het CD&V-hoofdkwartier in Brussel. De circa 50 actievoerders daagden er op met spandoeken en de boodschap: “CD&V: Dweil van de Wetstraat?”. Het gaat om een referentie aan een eerdere uitspraak van justitieminister Koen Geens (CD&V) die in februari zei dat zijn partij ‘geen dweil’ is en principieel handelt. Vlaams Belang-kopstukken Tom Van Grieken, Barbara Pas en Chris Janssens brachten tevens fysieke dweilen mee om hun boodschap symbolische kracht bij te zetten. “CD&V heeft zich keer op keer uitgesproken tégen de Vivaldi-coalitie en vóór een Vlaamse meerderheid. CD&V moet woord houden, ofwel had Geens het bij het verkeerde eind.”

Na meer dan 14 maanden sinds de laatste verkiezingen is er eindelijk schot in de formatiezaak. De Vivaldi-coalitie begint meer en meer vorm te krijgen, maar de monstercoalitie van maar liefst 7 partijen is een volledige negatie van de kiesuitslag in Vlaanderen. Deze coalitie heeft geen meerderheid in Vlaanderen. Het Vlaams Belang hekelt dan ook dat wat op tafel ligt “niet Vlaamser en rechtser is zoals de kiezer vroeg, maar net het omgekeerde.” De partij viseert vooral CD&V, die de afgelopen maanden steeds een Vlaamse meerderheid had geëist.

.@tomvangrieken: “Wij zijn 60% van de bevolking in dit land, goed voor 70% van de belastingen en 80% van de export. En we hebben niet eens een Vlaamse meerderheid. Het is tijd dat de @cdenv voor haar eigen principes kiest in plaats van de postjes.” pic.twitter.com/NN0o9VtHks

— Vlaams Belang (@vlbelang) September 7, 2020

Van Grieken (Vlaams Belang): “Als CD&V hiermee niet de dweil van de Wetstraat speelt, wat dan wel? Het Vlaamse schaamlapje van Paarsgroen?”

“Die pro-Vlaamse eis wordt duidelijk ab-so-luut niet ingewilligd”, zo zegt Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken. “CD&V fungeert als een passe-partout en laat zich gebruiken om het te nipte Paarsgroen te depanneren. Inhoudelijk is het duidelijk waar MR, PS en Ecolo naartoe willen: meer België en meer belastingen voor Vlaanderen. Als je daar dan als CD&V aan meewerkt, hoe ben je dan niet de politieke dweil van de Wetstraat of het Vlaamse schaamlapje van Paarsgroen?”

Met de ‘dweilactie’ wil het Vlaams Belang de druk op CD&V opvoeren om niet toe te geven aan de verleiding van de macht om de macht en alsnog de hakken in het zand te zetten. “Het is de enige manier waarop CD&V haar kiezers en de rest van Vlaanderen niet in de kou kan achterlaten. ‘Een Vlaamse meerderheid is altijd beter’ en paarsgroen is de pest en de cholera samen’”, doet Van Grieken ten slotte herinneren. Een duidelijke verwijzing naar eerdere uitspraken van respectievelijk Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) en Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V).
Lees ook:
https://www.vlaamsbelang.org/vlaams-belang-reageert-op-vivaldi-nieuws-loserliga-bis-onaanvaardbaar-voor-vlaanderen/