Persberichten
woensdag, 13 dec 2023

Vlaams Belang verkrijgt dankzij linkse steun hoorzitting over falend beleid tegen broodfok

Foto: iStock. Vlaams Belang verkrijgt dankzij linkse steun hoorzitting over falend beleid tegen broodfok

De commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement gaat op verzoek van het Vlaams Belang hoorzittingen organiseren over de strijd tegen de broodfok en het functioneren van Dierenwelzijn Vlaanderen. Een recent verzoekschrift bevatte namelijk ernstige aantijgingen dat sommige medewerkers de broodfok zelfs zouden faciliteren. “Ik ben blij dat Groen en Vooruit mijn aanvraag tot het organiseren van deze hoorzitting deze voormiddag in de commissie Dierenwelzijn steunden, waardoor we eindelijk kunnen blootleggen waar het precies misloopt met de strijd tegen de broodfok”, aldus Els Sterckx.

Eind vorig jaar werd in het Vlaams Parlement een lijvig verzoekschrift ingediend over de strijd tegen de broodfok met bijna tweehonderd bijlagen. Broodfok is het kweken en verhandelen van dieren – vaak puppy’s – uit winstbejag, zonder rekening te houden met hun welzijn. Vaak gebeurt de kweek en aankoop van de dieren in landen van Centraal- en Oost-Europa. 

Volgens het verzoekschrift zou amper gevolg worden gegeven aan aanwijzingen van fraude en zouden malafide handelaars hun erkenning behouden. Het verzoekschrift bevat ook zware beschuldigingen aan het adres van Dierenwelzijn Vlaanderen, waarvan bepaalde medewerkers de grootschalige broodfok zelfs zouden faciliteren. Inmiddels heeft de indiener trouwens ook al minister Weyts voor de rechtbank gedagvaard omdat hij onvoldoende initiatieven zou nemen om dit te voorkomen.

“Als parlementsleden is het onze plicht deze zware beschuldigingen te onderzoeken”

“Als parlementsleden is het onze plicht deze zware beschuldigingen te onderzoeken. De Vlaming moet zijn overheid absoluut kunnen vertrouwen”, aldus Sterckx, “Het zou absoluut ontoelaatbaar zijn indien bepaalde medewerkers van de dienst Dierenwelzijn de strijd tegen de broodfok inderdaad zouden saboteren.” Een eerste verzoek van Sterckx tot het organiseren van een hoorzitting om de aantijgingen te onderzoeken werd enkele weken geleden echter weggestemd door meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Open VLD.

“Omdat ik het schande vond dat de andere partijen dit verzoek afwezen, diende ik een voorstel tot resolutie in om een audit en een effectiviteitsmeting van de Vlaamse strijd tegen broodfok te laten uitvoeren. Een verzoek tot hoorzitting gekoppeld aan een resolutie kan afgedwongen worden met één derde van de commissieleden”, vervolgt Sterckx, “Ik ben blij verrast dat Groen en Vooruit deze voormiddag in de commissie Dierenwelzijn bereid waren de nodige stemmen daarvoor te leveren, ondanks de giftige commentaar van N-VA-parlementslid Karl Vanlouwe die links verweet samen te werken met het Vlaams Belang.” De komende weken kunnen de diverse politieke fracties voorstellen doen welke organisaties, personen en overheidsinstanties best worden gehoord.