Nieuws
woensdag, 14 jun 2023

Vlaams Belang verontwaardigd over aanwezigheid burgemeester Teheran in Brussel

Foto: iStock. Vlaams Belang verontwaardigd over aanwezigheid burgemeester Teheran in Brussel

Het Vlaams Belang is ontzet over de ontvangst van Alireza Zakani, de burgemeester van Teheran, in het Brusselse stadhuis. Op vraag van Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) is deze momenteel te gast op de ‘Brussels Summit 2023’, een internationaal congres waarop politici, academici en het maatschappelijk middenveld de toekomst van steden bespreken. “Een ruildeal sluiten met de Iraanse schurkenstaat om een veroordeelde terrorist met een onschuldige landgenoot te wisselen, die laatste met open armen onthalen en vervolgens overgaan tot ‘business as usual’ met Teheran”, reageert Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. Dit is de hypocrisie ten top.”

In het kader van een internationaal event waarop vertegenwoordigers uit 600 steden zijn uitgenodigd in Brussel, had Brussels staatssecretaris Pascal Smet ook de burgemeester van Teheran uitgenodigd. Dit komt hem nu op striemende kritiek te staan uit verschillende politieke hoeken. Ook het Vlaams Belang laat zich niet onbetuigd. “Vivaldi was onlangs nog vol emotie over het leed dat Olivier Vandecasteele is aangedaan als onschuldige gijzelaar in Iran”, vervolgt Samyn. “Als men weken later de rode loper uitrolt voor één van de spilfiguren van dat terreurregime, dan was die emotie gespeeld.”

“Hoog tijd om diplomatie in te ruilen voor keiharde sancties”

Zakani is namelijk niet zomaar een Iraans overheidsfunctionaris, hij is voormalig chef van de Basij, een onderafdeling van de paramilitaire elite-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde. Daarmee is hij verantwoordelijk voor het bloedig neerslaan van Iraanse dissidenten, waaronder ook studentenprotesten. “Dat de socialisten dit sujet in het Brusselse stadhuis uitnodigen, betekent een zoveelste klap in het gezicht van de Iraanse terreurslachtoffers”, gaat Samyn verder. “En dit vlak nadat Vivaldi topterrorist Assadi vrijliet, waarna Iran hem met alle égards als volksheld thuis verwelkomde.”

Pascal Smet wimpelt de kritiek echter van zich af en wijst naar minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). Die zou immers toelating hebben gegeven voor het de visumaanvraag voor Zakani, die Smet deed bij haar departement. “Het is overduidelijk dat zowel Smet als Lahbib beseffen dat hier een politieke blunder van formaat is begaan, maar ze wentelen de verantwoordelijkheid laf op elkaar af in plaats van dat te erkennen”, stelt Samyn nog. “Ook naar goede Vivaldi-traditie.”

Volgens het Vlaams Belang mag de regering niet meer verder plooien voor de Iraanse chantagepolitiek en staatsterreur. “Hoog tijd om diplomatie in te ruilen voor keiharde sancties”, besluit Samyn. “Dit regime spreekt maar één taal, die van de macht. Plaats de Iraanse Revolutionaire Garde op de EU-terreurlijst, zeg al onze akkoorden met Teheran definitief op, sluit de Iraanse terreurambassade in België en roep onze ambassadeur ter plaatse terug!”