Persberichten
dinsdag, 13 okt 2020

Vlaams Belang veroordeelt forse toename van het aantal cabinetards

De twintig excellenties van de regering-De Croo zullen voortaan kunnen gebruik maken van in totaal 838 kabinetsmedewerkers. In vergelijking met de regering-Michel een stijging met zomaar eventjes 69 mensen. Alweer een belofte die door deze regering verbroken werd”, aldus Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “De aangekondigde politieke vernieuwing is onbestaande”.

Na het behoud van de Senaat is dit opnieuw een gemiste kans voor de paarsgroene regering”, luidt de kritiek van het Vlaams Belang. “De Belgische kabinetten behoorden al tot de grootste in Europa en waren veel groter dan deze in de buurlanden”. Tom Van Grieken ziet dan ook geen enkel rationeel element die deze uitbreiding kan verantwoorden: “nergens anders hebben ministers en staatssecretarissen zo’n uitgebreide hofhouding van cabinetards rond zich”.

Tom Van Grieken: Hoe groter de kabinetten en hoe meer cabinetards, hoe duurder en hoe minder productief het beleid

Voor een grotere efficiëntie in de werking hoeft de stijging van het medewerkersaantal zeker niet. Integendeel, een systeem met grote, politiek gekleurde kabinetten werkt zelfs contraproductief, volgens het Vlaams Belang. “Er bestaat altijd een wantrouwen tussen topambtenaren en politieke adviseurs. Hoe groter de kabinetten, hoe moeizamer de samenwerking met de administratie”. 

Het Vlaams Belang diende eerder al voorstellen in om de kabinetten fors af te slanken en veroordeelt dan ook de beslissing om die uit te breiden. “Ministers moeten eindelijk eens leren werken met hun administraties in plaats van met kabinetten. Wat we nu krijgen, is niets anders dan een sterk staaltje oude politieke cultuur”, besluit Van Grieken.