Persberichten
dinsdag, 28 mei 2024

Vlaams Belang ‘verwelkomt’ minister Van Tigchelt aan oude gevangenis van Dendermonde

Foto: Vlaams Belang. Vlaams Belang ‘verwelkomt’ minister Van Tigchelt aan oude gevangenis van Dendermonde

Vanochtend was minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) aanwezig bij de heropening van de oude gevangenis van Dendermonde. Gezien de aanhoudende stakingen stonden er piketten van vakbonden en ook het Vlaams Belang was aanwezig om de minister te 'verwelkomen'. “We kregen te horen dat de minister een showtje kwam opvoeren en wilden hem een duidelijk signaal geven en tegelijkertijd de cipiers een hart onder de riem steken”, zegt Barbara Pas, lijsttrekker voor de Kamer. “Het heropenen van de oude gevangenis is niets meer dan symptoombestrijding. Meer dan 40 procent van de gevangenispopulatie heeft geen Belgische nationaliteit. Zij moeten hun straf in het land van herkomst uitzitten.”

Het Vlaams Belang hield onlangs nog een steunactie aan de nieuwe gevangenis van Dendermonde met een duidelijke boodschap: investeer in onze cipiers. De partij hekelt de overbevolking en het bijhorende personeelstekort. “Personeelstekort en overbevolking zijn een zeer gevaarlijke mix”, zegt Pas. “We moeten in eerste instantie de overbevolking aanpakken, maar we moeten zeker en vast blijvend investeren in goede werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden voor onze cipiers. Zij zijn een belangrijke schakel in onze veiligheid.”

Met de actie wil het Vlaams Belang ook een signaal sturen richting minister Van Tigchelt. “Door deze gevangenis te heropenen denkt de minister dat alle problemen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen, maar niets is minder waar”, vertelt Pas. “Het heropenen van een gevangenis zorgt er niet voor dat het schrijnende personeelstekort opgelost is, en het zal er niet voor zorgen dat de werkomstandigheden van de cipiers verbeteren. We moeten eerlijk durven zijn en benoemen dat een groot deel van onze gevangenisbevolking hier niet thuis hoort, vandaar dat we ook valiezen mee hadden. We willen duidelijk tonen dat er maar één oplossing is: criminele vreemdelingen uitwijzen. Op die manier kunnen we het plaatsgebrek aanpakken en de werkomstandigheden van de cipiers verbeteren.”