Nieuws
maandag, 16 okt 2023

Vlaams Belang verzet zich tegen schrappen uitzending misviering

De CEO van de VRT Frederik Delaplace oppert om de zondagsmis op radio en televisie te schrappen. Naar aanleiding van de documentairereeks Godvergeten over het kindermisbruik in de Kerk vraagt Delaplace zich af of de VRT zichzelf niet moet laten ontdopen. “Dit is te gek voor woorden”, reageert Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans afwijzend. “Het uitzenden van de mis op zondag heeft helemaal niks te maken met het afgrijslijke misbruik dat naar boven kwam. Het is een houvast voor een zeer vast kijkerspubliek en bovendien gewoon een decretale verplichting van de met belastinggeld gesponsorde VRT.”

Volgens Delaplace moet het debat gevoerd worden over het uitzenden van de zondagmis na het afschuwelijke kindermisbruik dat naar boven kwam in de documentairereeks Godvergeten over het kindermisbruik in de Kerk. “Iedereen, waaronder ikzelf, was gedegouteerd door wat er in de reeks naar boven kwam”, zegt Brusselmans. “Wat dat te maken heeft met het uitzenden van de mis op zondag blijft me echter een raadsel. Schrappen we dan ineens ook de hele ochtendprogrammatie van Radio 2 omdat radiomaker Sven Pichal een pedofiel bleek te zijn?”

“Schrappen we dan ineens ook de hele ochtendprogrammatie van Radio 2 omdat radiomaker Sven Pichal een pedofiel bleek te zijn?”

Het Vlaams Parlementslid beklemtoont dat de katholieke eredienst door een zeer trouw publiek bekeken of beluisterd wordt. “Onder hen ook heel wat oudere mensen die niet meer fysiek naar de kerk kunnen gaan. Zij mogen niet het slachtoffer zijn van de misplaatste deugddoenerij van Deleplace. Bovendien is de met belastinggeld gesponsorde VRT eenvoudigweg decretaal verplicht om de misviering uit te zenden. Het is niet aan de CEO om te bepalen wat wordt uitgezonden bij wijze van een duim omhoog of omlaag te houden.”

Het Vlaams Belang maakt zich ook zorgen over wat er in de plaats zou moeten komen volgens de VRT-baas. “Geldt zijn suggestie enkel voor de katholieke eredienst?”, vraagt Brusselmans zich af. “Het lijkt er alleszins op. We kunnen al raden wat de volgende stap zal zijn: meer islamitische zendtijd. Het Vlaams Belang zal zich daar met hand en tand tegen blijven verzetten.”