Nieuws
zaterdag, 24 sep 2022

Vlaams Belang viert 45-jarig bestaan

Het Vlaams Belang viert vandaag in Bobbejaanland haar 45-jarig bestaan. “45 jaar Vlaams Belang dat is 45 jaar op de barricaden, 45 jaar Vlaams Belang dat is 45 jaar tegen de stroom in”, zei partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Er is hoop, want er is een nationalistische renaissance aan de gang in gans Europa.” Daarnaast pleitte hij voor de oprichting van een Vlaams energiebedrijf om zo een nieuwe moderne en veilige kerncentrale te bouwen.

Om haar jaarlijkse familiedag te vieren, trok het Vlaams Belang vandaag naar Bobbejaanland in Kasterlee. De editie van dit jaar staat in het teken van het 45-jarig bestaan van de partij. Het Kempense pretpark werd hiervoor speciaal afgehuurd zodat alle partijleden en hun familie deze verjaardag gepast kunnen vieren. Partijvoorzitter Tom Van Grieken trapte de feestelijkheden af met een verwelkoming, waarna hij en Chris Janssens, de fractieleider in het Vlaams Parlement, elk een toespraak hielden. Hierbij werd er niet alleen teruggekeken op de geschiedenis met de oprichting van de partij in 1977 door Karel Dillen, maar werd er ook vooruit gekeken naar de toekomst.

“Er is hoop voor 2024”

“Met bijna 10.000 zijn we hier vandaag om het 45-jarige bestaan van onze partij te vieren”, zei Van Grieken. “45 jaar Vlaams Belang dat is 45 jaar op de barricaden, 45 jaar Vlaams Belang dat is 45 jaar tegen de stroom in. Dat wij vandaag succesvol zijn, is niet alleen de verdienste van bekende enkelingen, maar van duizenden en duizenden anonieme vrijwilligers en militanten.” Van Grieken is hoopvol voor 2024. “Er is een nationalistische renaissance aan de gang in gans Europa. Er is hoop om in 2024 in het rijtje aan te schuiven van landen die opnieuw baas worden over hun eigen centen, over hun eigen grenzen en vooral terug baas worden in hun eigen land!”

Van Grieken sprak ook over de huidige energiecrisis. “Al maanden voerden wij actie voor betaalbare energie. Terwijl iedereen nog sliep, dienden wij al een voorstel in om het btw-tarief op gas en elektriciteit permanent te verlagen.” Hij herhaalde niet alleen zijn eis voor een basispakket aan energie, maar pleitte ook voor de oprichting van een Vlaams energiebedrijf. “Hiermee kunnen we een nieuwe moderne en veilige kerncentrale bouwen. Enkel investeringen in eigen energieproductie zijn de beste garantie dat deze crisis zich nooit meer herhaalt.”

Janssens deelde een sneer uit naar de woke-beweging en kloeg aan dat het overheidsgeld verkeerd besteed wordt. “Je moet als politieke partij maar durven beweren dat er geen geld meer over is om onze mensen te helpen, terwijl je het door ramen en deuren blijft gooien voor allerlei fratsen”, aldus Janssens. Hij verwees hierbij onder andere naar het nieuwe linkse Hannah Arendtinstituut, het nieuwe Vlaamse Mensenrechteninstituut, de repatriëring van IS-terroristen, en de groenestroomsubsidies.

Na de korte meeting over 45 jaar Vlaams Belang staan er op het programma van vandaag nog panelgesprekken met boegbeelden Barbara Pas, Gerolf Annemans, Guy D’haeseleer en Filip Dewinter.