Persberichten
zondag, 04 dec 2022

Vlaams Belang viert Sinterklaas én Zwarte Piet in Plopsa Hasselt

Foto: VB. Vlaams Belang viert Sinterklaas én Zwarte Piet in Plopsa Hasselt

Het Vlaams Belang verzamelde deze zondag in Plopsa Indoor in Hasselt alwaar de partij het Sinterklaasfeest vierde. Tom Van Grieken verwelkomde de meer dan 2.000 aanwezigen met een pleidooi voor het behoud van onze tradities: “Het is een groot plezier om hier zoveel gelukkige kinderen en ouders samen te zien. En dit ter ere van Sinterklaas, de goedheilige man uit Spanje, en natuurlijk zijn olijke helper: de enige echte Zwarte Piet.” Volgens Van Grieken staan tradities zoals Sinterklaas, Kerst, Pasen… onder druk door uiterst linkse woke-activisme, maar mogen we daar “nooit aan toegeven. De Sint én Zwarte Piet moeten blijven!”

In Plopsa Indoor, het grote overdekte Plopsa-pretpark in Hasselt, organiseerde het Vlaams Belang zondag een groots Sinterklaasfeest. Annick Ponthier, Kamerlid uit het Limburgse Bilzen, beet de spits af van het korte politieke luik en verwees naar de afgelopen Congo-commissie in de Kamer die “op een kwalijke wijze onze tradities zoals carnaval viseerde”. Hierna sprak Van Grieken de menigte toe.

“Zwarte Piet moet blijven”

“Ik herinner me nog goed, toen ik een kind was, hoe ik reikhalzend uitkeek naar de komst van Sinterklaas, de allerbeste kindervriend”, zo stak Van Grieken van wal. “In mijn klasje werd al weken op voorhand zijn komst enthousiast besproken. Maar het enthousiasme in de klas werd steevast het grootst als zijn helper - Zwarte Piet - de klas binnenkwam. Die is natuurlijk een pak speelser en vrolijker dan de oude Sint en maakt de beste mopjes.” 

“Dat het Sinterklaasfeest iets racistisch zou zijn; niets is minder minder waar”, klonk het verder. “Integendeel: het is een fantastisch en stichtend feest dat net als onze andere tradities gekoesterd dient te worden.”

“Traditie is het doorgeven van vuur, niet van as: daarom vieren we dit jaar expliciet de Sint én zijn zwarte pieten”

“Wat wij met zoveel plezier en geluk konden krijgen van onze ouders, willen we doorgeven aan onze kinderen”, besloot Van Grieken. “Niemand hoeft ons de les te spellen. Dus of het nu gaat over Kerst, Sinterklaas, carnaval, Maria-Lichtmis en ga zo maar door: handen af van onze tradities!”