Nieuws
woensdag, 15 mei 2024

Vlaams Belang voert actie aan de gevangenis van Dendermonde

Foto: Vlaams Belang. Vlaams Belang voert actie tegen overbevolking en personeelstekort aan de gevangenis van Dendermonde

Het Vlaams Belang heeft actie gevoerd tegen overbevolking en personeelstekort in de gevangenis van Dendermonde naar aanleiding van recente vakbondsacties en personeelsproblemen aldaar. Tijdens de shiftwissel van de cipiers op woensdagmiddag deelde de partij flyers uit op de parkeerplaats en hadden ze een spandoek bij zich met de boodschap 'Overbevolking en personeelstekort: een gevaarlijke mix'. De lijsttrekkers van het Vlaams Belang, Guy D’haeseleer en Barbara Pas tekenden present voor deze actie. "We moeten dringend de overbevolking aanpakken", zegt lijsttrekker voor de Kamer, Barbara Pas. "Meer dan 40 procent van de gevangenen heeft niet onze nationaliteit. We moeten ervoor zorgen dat zij hun straf uitzitten in hun land van herkomst."

Sinds begin april is er een cipiersstaking van onbepaalde duur aan de gang in de Belgische gevangenissen, uit protest tegen de overbevolking en het schrijnende personeelstekort. "Ook in Dendermonde zijn er regelmatig grondslapers vanwege de overbevolking", vertelt Pas. Volgens de partij komt het grote probleem van overbevolking voort uit het grote aantal allochtonen dat in de gevangenissen verblijft. "Volgens de laatst opgevraagde cijfers bij de minister heeft meer dan 40 procent van de gevangenen niet de Belgische nationaliteit", zegt Pas. "We moeten dringend werk maken van het laten uitzitten van straffen door deze vreemdelingen in hun land van herkomst. Landen die hun onderdanen niet willen terugnemen, moeten hun ontwikkelingssteun verliezen."

Naast voorstellen om de overbevolking tegen te gaan, wil de partij onder andere investeren in meer gevangenispersoneel zegt lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, Guy D’haeseleer. "We moeten meer investeren in gevangenispersoneel en de werkomgeving aantrekkelijker maken door betere lonen en arbeidsvoorwaarden", aldus D’haeseleer. "Naast betere arbeidsvoorwaarden is het ook essentieel om te investeren in meer cellen, zodat we de overbevolking kunnen tegengaan en de werkomstandigheden van de cipiers kunnen verbeteren. Het budget dat nu wordt besteed aan zaken zoals 'kunstintegratie' in de gevangenissen, kan beter worden ingezet om de veiligheid en het welzijn van het gevangenispersoneel te verbeteren."