Nieuws
vrijdag, 15 jul 2022

Vlaams Belang vraagt deontologisch kader voor Brusselse kabinetten

“Wat boven water kwam over de Uberfiles en de Brusselse regering is allicht slechts het topje van de ijsberg”, zo beweert fractievoorzitter voor het Vlaams Belang Dominiek Lootens-Stael. Dat zei hij tijdens het actualiteitsdebat over de kwestie in het Brusselse Parlement. “Het ontbreken van een deontologisch kader voor regeringsleden en kabinetsmedewerkers is de oorzaak dat er inzake de vermenging van private en professionele contacten in de Brusselse beleidskringen een loopje wordt genomen.”

Het Vlaams Belang diende in het Brussels Parlement een voorstel tot oprichting van een onderzoekscommissie in. “Deze moet niet enkel onderzoeken wat de juiste toedracht en achtergrond is van de vreemde contacten tussen toenmalig mobiliteitsminister Pascal Smet(one.brussels- Vooruit) en de lobbyisten van Uber,maar vooral ook nagaan hoe het gesteld is met de omgang met lobbyisten in de ganse regering. Er is een deontologisch kader nodig, maar daarover zweeg minister-president Rudi Vervoort (PS) in zijn antwoord als vermoord.”

“Een efficiënt kader opleggen over lobbying en anticorruptie is net één van de vier aanbevelingen die België heeft gekregen in het jaarlijks rechtsstaatrapport van de Europese Commissie” benadrukt Lootens-Stael. “Net in een internationale stad en hoofdstad zoals Brussel, waar ook vele financiële belangen op het spel staan, is het ontbreken van een deontologisch kader onvergeeflijk. Bovendien hoor ik de taxilobby terecht luid protesteren in de Uberkwestie, maar het is algemeen geweten dat ook zij reeds lang intens lobbywerk inzetten, vooral bij PS-kabinetten. Ook dat mag eens onder de loep worden genomen. Brussel heeft nood aan een transparantie en een doortastend regelgevend kader tegen corruptie!”