Persberichten
woensdag, 13 mei 2020

Vlaams Belang vraagt of “dit knoeikabinet het erom doet” na nieuwe blunder mondmaskers

Vlaams Belang vernam met “groeiende verbazing” het nieuwste bericht over de reeks twijfelachtige overheidsaankopen van mondmaskers. Deze keer gaat het om de mondmaskerbestelling door Defensie. “Dit knoeikabinet lijkt het er precies om te doen. Heeft premier Sophie Wilmès (MR) soms een lijstje uitgedeeld met de 100 meest louche mondmaskermakelaars?” De partij vraagt om een duidelijke transparante procedure waarbij enkel bij bedrijven met een gevestigde reputatie en historiek kan besteld worden, bij voorkeur firma’s van hier.

De miljoenen stoffen mondmaskers die - rijkelijk te laat - zijn besteld ter uitdeling aan de Belgische burgers in het kader van de exitstrategie, lijken evenzeer bij een dubieuze handelaar besteld. Dit keer gaat het om een Italiaan zonder enige relevante ervaring (maar wel met een zakenachtergrond in derdeklassevoetballers en rijst), die in één klap werd geselecteerd voor een overheidscontract van nagenoeg 40 miljoen euro. Eerder werd al een bestelling geplaatst bij een Belgische Chinees zonder relevante ervaring - met defecte maskers als gevolg - en bij een Belgische Turk, tevens een partijgenoot van volksgezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld).

Sneppe na recentste blunder mondmaskers: “Dit knoeikabinet doet het er precies om”

“Dit hou je simpelweg toch niet meer voor mogelijk?”, vraagt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) zich af. “Dit knoeikabinet lijkt er precies om te doen. Heeft premier Sophie Wilmès misschien een lijstje uitgedeeld met de telefoonnummers van de 100 meest louche - al dan niet buitenlandse - mondmaskermakelaars? Op deze manier wordt goedkoop al snel duurkoop. De overheid moet zo veel mogelijk bestellen bij gereputeerde firma’s, liefst bij bedrijven van hier, zoals bij de Belgische textielindustrie.”

De partij laat weten om donderdag, tijdens de plenaire vergadering van de Kamer, Wilmès en defensieminister Philippe Goffin (MR) “stevig aan de tand te voelen” over de materie. Concreet wil Vlaams Belang een transparante procedure waarbij medische bestellingen uitsluitend worden geplaatst bij gereputeerde bedrijven, dit met een sterker gewogen voordeel voor bedrijven van Belgische bodem.