Persberichten
woensdag, 31 mei 2023

Vlaams Belang vraagt hoorzitting over mank lopende digitalisering bij politie

Foto: iStock. Vlaams Belang vraagt hoorzitting over mank lopende digitalisering bij politie

De digitalisering van de politie loopt mank. Dat blijkt uit een audit van Deloitte die de krant De Tijd kon inkijken. De audit stelt dat er meer centrale sturing nodig is. Anders dreigt de digitalisering van de politie, waaronder het megaproject i-Police, in het gedrang te komen. “Die conclusie verbaast me helaas niets”, reageert Kamerlid Ortwin Depoortere. Ook uit een analyse van het Rekenhof die ik recent kon inkijken blijkt dat het i-Police project gevaar loopt door onderfinanciering”. Depoortere zal als voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken voorstellen om hoorzittingen te organiseren met Deloitte. Hij heeft inmiddels vragen ingediend aan Verlinden en eist dat de regering zowel de strategie als de financiering van het project herbekijkt.

Er is geen enkele twijfel over het belang van digitalisering bij de politie. In een wereld waar misdadigers internationaler en digitaler dan ooit opereren, kan de politie niet achterblijven. Toch is het net dat wat lijkt te gebeuren nu er problemen aan het licht komen bij het i-Police project, één van de belangrijkste projecten om de politie klaar te stomen voor de digitale toekomst. “De regering raamde voor dit project een budget van 300 miljoen euro”, weet Depoortere, “maar dat zal ruim onvoldoende blijken”.  

I-Police moet onder meer tachtig applicaties en toepassingen vervangen die de politie nu gebruikt. Het paradepaardje van Verlinden moest één grote, slimme databank worden die in ­realtime informatie in de politie­databanken zoekt en koppelt met ­andere dossiers. “Dat het project te lijden had onder onderfinanciering wisten we al en is nu ook bevestigd in een rapport van het Rekenhof”, legt Depoortere uit. “Maar uit de audit blijkt nu ook dat de digitale transformatie dreigt te mislukken omdat de dienst die het informatiebeheer, de informatieprocessen en de ICT-projecten van de politie beter op elkaar moet afstemmen, de DRI, er niet voldoende in slaagt om dat te doen.”

“Er is een gebrek aan een duidelijke digitaliseringsstrategie”

“Dit gebrek aan strategie is op korte termijn de tweede gele kaart die Verlinden voor het i-Police project te zien krijgt, dus dit zou voor haar nu toch een teken aan de wand moeten zijn”, stelt Depoortere. “De rol van de DRI blijkt niet goed afgebakend, waardoor hij zich moeilijk kan concentreren op kerntaken zoals i-Police en andere IT-platformen.”

“Het is vooral pijnlijk voor Verlinden dat het rapport scherpe kritiek bevat over het gebrek aan een duidelijke digitaliseringsstrategie”, aldus nog Depoortere. “Dat gegeven, gekoppeld aan een onderfinanciering, is bedreigend voor het succes van het hele project.” In een schriftelijke reactie aan de krant liet Verlinden weten dat “het na de audit duidelijk is dat meer daadkracht nodig is als het gaat over digitalisering en innovatie”.

“De minister heeft het nu over nood aan meer draagkracht en kondigt een actieplan aan dat duidelijke prioriteiten en een ­planning moet vastleggen”, besluit Depoortere die als voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken zal voorstellen om hoorzittingen te organiseren met Deloitte. “Maar het is voor mij onbegrijpelijk waarom dat strategisch actieplan en die daadkracht tot op dit moment niet aanwezig waren.”