Nieuws
maandag, 29 nov 2021

Vlaams Belang vraagt maatregelen om verdere inflatie af te remmen

Het Vlaams Belang toont zich ernstig bezorgd omtrent de bijzonder hoge inflatie. “We boeten in op koopkracht”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “We hebben dit eerder voorspeld omdat bedrijven reeds geruime tijd geconfronteerd worden met gigantische prijsstijgingen en trage toeleveringen van materialen die niet altijd doorgerekend kunnen worden aan de consument. Na verloop van tijd kan het niet anders en dat zien we nu. En we hebben het laatste nog niet gezien.”

De Belgische inflatie staat op het hoogste peil sinds juli 2008. Volgens het statistiekbureau Statbel steeg de inflatie in november tot 5,64 procent, terwijl dat in oktober 4,16 procent bedroeg. “Ik ondervroeg minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) hierover reeds meerdere malen”, aldus Van Lommel. “Ik kreeg echter te horen dat de inflatie dit jaar zou blijven steken op 1,6 procent. Opnieuw spreken de cijfers hem dus tegen.”

“Als het zo doorgaat met de inflatie zitten we binnenkort op het peil van 1984”

“Uiteraard heeft de grote toename van de inflatie te maken met de sterk stijgende energieprijzen, maar dat is lang niet de enige reden”, vervolgt Van Lommel. “Ook de kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten, steeg van 1,95 procent in oktober tot 2,14 procent in november. Dit alles betekent dat het leven in het algemeen duurder wordt en het geld van de mensen minder waard.”

“Daarnaast is de economie tijdelijk oververhit door het herstel na corona”, besluit Van Lommel. “Beperkte inflatie zou op zich niet slecht zijn, maar gelet op de huidige situatie vragen we de minister dit te erkennen en in de schoot van de regering maatregelen te nemen om een verdere inflatie af te remmen.”