Persberichten
dinsdag, 19 mei 2020

Vlaams Belang vraagt om voorbereiding toebedelingsplan coronavaccin

Het Vlaams Belang is enthousiast over het wereldwijde onderzoek naar een coronavaccin tegen het coronavirus, net als het binnenlandse onderzoek naar een entstof. Onderzoekers hopen zo om al tegen september inentingen te kunnen toedienen. De partij wil daarom dat er zo snel mogelijk werk wordt gemaakt van een toebedelingsplan waar billijkheid en volksgezondheid vooropgesteld worden, met bijzondere aandacht voor de kwetsbaren in de maatschappij. “We moeten de buitenlandse en eigen onderzoekers helpen waar het kan, maar we moeten er ook voor zorgen dat de politiek klaar staat wanneer zij klaar zijn. Het gebrek aan medisch-logistieke voorbereidingen mag zich niet opnieuw voordoen.”

Het onderzoek naar een coronavaccin tegen het coronavirus boekt vooruitgang, zowel in eigen land als in het buitenland. Volgens sectorfederatie Pharma.be neemt België binnen Europa een kwart van alle ziekenhuisproeven rond vaccins voor zijn rekening, dit onder meer door de aanwezigheid van Pfizer, Sanofi en GSK in ons land, alsmede door de investeringen van Johnson & Johnson en Janssen Pharmaceutica. De Vlaming Bruno Holthof, hoofd van de Oxford-ziekenhuizen, hoopt tegen september al een vaccin klaar te hebben in het VK. Volgens het Vlaams Belang nopen deze vooruitzichten echter de voorbereiding van een volgende fase: de toebedeling van de vaccins.

Stefaan Sintobin over coronavaccin: “We moeten ervoor zorgen dat wanneer de onderzoekers klaar zijn, de politiek ook klaar staat”

“We moeten de Britse en de eigen onderzoekers helpen waar het kan, maar we moeten er ook voor zorgen dat we klaar staan wanneer zij klaar zijn”, vindt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Zijn collega en partijgenoot Immanuel De Reuse treedt bij: “Het gebrek aan medisch-logistieke voorbereidingen mag zich niet opnieuw voordoen. Wij hebben momenteel geen zicht op het plan van de regering met betrekking tot de inenting van de bevolking eens er vaccins voorzien zijn. En gezien het afgelopen beleid van de federale en Vlaamse regeringen en het brokkenparcours van welzijnminister Wouter Beke (CD&V) is deze vraag stellen allicht prudent.”

Voor de rechtsnationalistische partij is het van belang dat zo’n plan wordt voorbereid en er snel een licentie kan verschaft worden, maar ook dat de inentingen goedkoop zullen zijn en in voldoende hoeveelheden kunnen toegediend worden, dit met prioriteit voor risicogroepen.