Persberichten
dinsdag, 17 okt 2023

Vlaams Belang vraagt ontslag de Moor en actieve opsporing illegalen

Het Vlaams Belang vraagt het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). “De aanslag gisteren kon voorkomen worden als de uitgeprocedeerde moslimterrorist ook echt het land had moeten verlaten”, zeggen voorzitter Tom Van Grieken en Kamerfractieleider Barbara Pas. “Waar het Vlaams Belang al jaren voor waarschuwt, is gisteren opnieuw werkelijkheid geworden. Niemand weet hoeveel illegalen met terroristische motieven er nog in ons land rondlopen door het beleid van de Moor. Als de staatssecretaris nog een greintje verantwoordelijkheidszin heeft, dient ze vandaag nog haar ontslag in.”

Abdessalem Lassoued, de 45-jarige Tunesiër die gisteren in koelen bloede twee Zweedse voetbalsupporters doodschot, kreeg al in 2021 het bevel om het land te verlaten. De Moor erkent het onwettig verblijf van de man, maar volgens de staatssecretaris heeft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) al het mogelijke gedaan om hem het land uit te krijgen. “Dat is complete onzin”, reageert Pas. “De Moor weigert al sinds haar aantreden om illegalen actief op te sporen en uit te zetten. Dat de man nooit opgepakt werd door de politie is volledig te wijten aan haar onwil om een grondig uitwijzingsbeleid te voeren. De Moor draait de rollen om.”

“Er zijn twee zaken die nu onmiddellijk moeten gebeuren: de Moor moet opstappen en er moet een beleid gevoerd worden waarbij alle illegalen actief opgespoord worden en het land worden uitgezet”

De burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) spreekt de verklaring tegen van de Moor dat er niks meer gedaan kon worden. Volgens hem was het verblijf van Abdessalem bekend bij de DVZ, maar hebben zij dat nooit gemeld aan de gemeente of de lokale politie. De terrorist zou zelfs zelf een adres in Schaarbeek opgegeven hebben aan de DVZ. “Het is maar de vraag met hoeveel gelijkaardige gevallen we momenteel nog opgescheept zitten”, aldus Pas. “Het is wachten op het volgende voorval. Dat is het verschrikkelijke gevolg van het de facto opengrenzenbeleid van Vivaldi en de staatssecretaris.”

Ook voorzitter Tom Van Grieken veroordeelt de gang van zaken scherp en vraagt de Moor om de eer aan zichzelf te houden. “We maken ons internationaal belachelijk en het wanbeleid heeft ervoor gezorgd dat twee Zweedse burgers op barbaarse wijze om het leven kwamen in onze hoofdstad”, aldus de voorzitter. “Er zijn twee zaken die nu onmiddellijk moeten gebeuren: de Moor moet opstappen en er moet een beleid gevoerd worden waarbij alle illegalen actief opgespoord worden en het land worden uitgezet. Er moet ook een plan op tafel worden gelegd zodat elke persoon die het bevel krijgt het grondgebied te verlaten opgevolgd wordt tot hij ook daadwerkelijk het land uit is. Dit heeft veel te lang geduurd.”