Persberichten
woensdag, 21 jun 2023

Vlaams Belang vraagt ontslag premier De Croo en minister Lahbib

Met het ontslag van Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) is de verantwoordelijkheid in het Iraans visumschandaal volgens het Vlaams Belang niet opgelost. “Quasi héél de Vivaldi-regering was betrokken bij het verstrekken van de visa”, zeggen Kamerleden Barbara Pas en Ellen Samyn. Het Vlaams Belang dient twee moties van wantrouwen in om zowel het ontslag van de minister van Buitenlandse Zaken als van de Eerste minister te vragen. “Men heeft zich uit schrik voor een diplomatieke rel laten chanteren door het Iraanse schurkenregime. We wisten al dat De Croo de dweil van de Wetstraat was, maar nu dus ook die van Iran.”

Vandaag waren zowel minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) als premier Alexander De Croo (Open Vld) te gast in de extra Kamercommissie Buitenlandse Zaken. De aanleiding hiervoor was het uitdelen van visums aan een Iraanse delegatie voor het internationale stedencongres ‘Brussels Urban Summit 2023'. Hier maakte ook Alireza Zakani, de burgemeester van de Iraanse hoofdstad, deel van uit. De burgemeester is de ex-chef van de Basij, een paramilitaire eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde en was in die functie verantwoordelijk voor het bloedig neerslaan van Iraanse dissidenten. Dit Iraans visumschandaal leidde al tot het ontslag van Pascal Smet als staatssecretaris in de Brusselse regering. Die verwees toen naar de rol van Lahbib die de visums regelde. Gisteren bleek echter dat De Croo hiervoor groen licht gaf na positief advies van staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor (cd&v) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Ondanks eerdere verklaringen blijkt dat het uitreiken van de visums gebeurde om het Ayatollahregime niet te provoceren.  

“Dankzij De Croo ligt België onder de knoet van Iran”

“Quasi héél de Vivaldi-regering was betrokken bij het verstrekken van de visa”, zegt Samyn. “Dat Brussels staatssecretaris Pascal Smet de eer aan zichzelf heeft gehouden voor het versturen van de uitnodigingen en het betalen van de accommodatie voor de komst van de Iraanse delegatie is niet meer dan de logica zelve. Maar zonder medewerking van Vivaldi had de Iraanse delegatie nóóit naar hier kunnen komen.”

Het Vlaams Belang dient twee moties van wantrouwen in om zowel het ontslag van de minister van Buitenlandse Zaken als van de Eerste minister te vragen. “Men heeft de doos van Pandora geopend en het Iraanse regime een vrijgeleide gegeven om in Brussel aan heel de wereld te tonen hoe hard België onder de knoet ligt. Men heeft zich uit schrik voor een diplomatieke rel laten chanteren door het Iraanse schurkenregime. De persoon die zich zo laat chanteren is voor ons onwaardig om premier te zijn. We wisten al dat De Croo de dweil van de Wetstraat was, maar nu dus ook die van Iran.”