Nieuws
maandag, 05 jun 2023

Vlaams Belang vraagt opheldering rond gebruik Belgische wapens in Rusland

Foto: iStock. Vlaams Belang vraagt opheldering rond gebruik Belgische wapens in Rusland

Vlaams Belang reageert ongerust op videobeelden waarin Belgische wapens te zien zijn in handen van een anti-Kremlinmilitie die aanvallen uitvoert op Russisch grondgebied. Het zou gaan om SCAR-machinegeweren die FN-Herstal produceert. “Hierdoor lijkt het alsof België meewerkt aan een escalatie van de oorlog tot buiten het grondgebied van Oekraïne”, zegt Kamerlid Annick Ponthier, “Dit is precies waar Vlaams Belang van meet af aan voor waarschuwde. Het doel is steeds geweest om de Russische invasie te keren en de Oekraïners te bewapenen met defensief materieel zodat ze hun grondgebied kunnen verdedigen. De oorlog mag niet escaleren tot buiten de grenzen van het land.

Op de bewuste beelden zijn leden van het ‘Vrijheid voor Rusland Legioen’ en het ‘Russische Vrijwilligerskorps’ te zien met Poolse en Amerikaanse voertuigen en zowel Tsjechische als Belgische wapens. Het gaat meer bepaald om de SCAR-machinegeweren van FN-Herstal die België destijds leverde aan Kiev. Die herkomst is met 100 procent zekerheid bevestigd door militaire experts als ex-kolonel Roger Housen. “Onze wapenleveringen zijn uitsluitend bedoeld ter verdediging van het soevereine grondgebied van Oekraïne”, aldus Ponthier. “Kiev mag ze niet buiten dat strijdtoneel laten inzetten door milities in Rusland.”

“Als met Oekraïense steun westerse wapens werden ingezet in Rusland moet de federale regering hen hierop aanspreken”

Volgens sommigen zouden de wapens een provocatie van de Russische geheime dienst FSB zijn. Zij zouden op het Oekraïense leger buitgemaakte wapens naar het Russisch grondgebied gebracht hebben om het Westen en Oekraïne tegen elkaar op te zetten. “Dit moet worden uitgespit”, zegt Ponthier. “Dat zal echter niet evident zijn en het zou kunnen dat we de ware toedracht nooit zullen kennen.” Vlaams Belang vreest dat het voorval hoe dan ook kan zorgen voor een verdere escalatie van de oorlog, buiten Oekraïne. De partij waarschuwt ook voor een te verwachten reactie door Moskou. “Poetin zal dit lezen alsof Europa anti-Kremlinmilities bewapent in Rusland zelf”, gaat Ponthier verder. “We moeten de Russische agressie blijven bestrijden, maar moeten ons hoeden voor een escalatie.”

Meer bepaald vreest het Vlaams Belang hybride oorlogsvoering door Rusland tegen ons land, in de vorm van cyberaanvallen bijvoorbeeld. “We hebben geen schrik van Moskou, maar Poetin kan ons het leven zuur maken op andere manieren dan een rechtstreekse gewapende aanval”, gaat Ponthier verder. “Moskou is zeer bedreven in cyberaanvallen en niet te beroerd om die in te zetten op grote schaal. We moeten hierop voorbereid zijn.”

Vlaams Belang wil ook een gesprek met Kiev aanknopen over de kwestie. “We hebben wapens geleverd aan Oekraïne aan duidelijke voorwaarden”, concludeert Ponthier. “Kiev heeft de plicht om zijn woord na te komen. Als met Oekraïense steun westerse wapens werden ingezet in Rusland moet de federale regering hen hierop aanspreken.”