Persberichten
vrijdag, 12 jun 2020

Vlaams Belang vraagt regering om standpunt in te nemen tegen beeldenstorm

Het Vlaams Belang bekijkt de recente ontwikkelingen tegen het erfgoed in dit land met argwaan. In het bijzonder viseert het Vlaams Belang de plannen van Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld), die ‘een ploeg specialisten ter beschikking wil stellen’ bij het verwijderen van standbeelden en straatnamen. Het Vlaams Belang vraagt aan de Vlaamse regering om hier niet mee verder te gaan en dient een voorstel van resolutie in ter bescherming van ons erfgoed. “Er zijn goede en slechte passages in onze geschiedenis, maar het blijft onze geschiedenis.

Het Vlaams Belang is niet tevreden over de huidige beeldenstorm die over Vlaanderen spoelt. Eerder deze week liet ook de KU Leuven een buste verwijderen. Terwijl de partij laat weten dat het overtuigd republikeins is, en dus het koningshuis wil afschaffen, wil het tegelijkertijd niet dat er “geprutst wordt met onze geschiedenis en erfgoed.” De partij verzet zich dan ook tegen de plannen van Somers, die personeel wil alloceren om de Vlaamse gemeenten ‘bij te staan’ bij hun plannen om straatnamen en standbeelden te vernietigen, vervangen of aan te passen.

“Geef duiding bij moeilijke passages, in plaats van geschiedenis weg te gommen”

“Standbeelden verwijderen manipuleert ons erfgoed en onze geschiedenis”, zegt fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “Er zijn goede en slechte passages in onze geschiedenis, maar het blijft onze geschiedenis. Als we elk standbeeld moeten verwijderen waardoor iemand zich gekwetst voelt, blijven er allicht geen meer staan in onze straten. Onze partij verzet zich dan ook tegen een dergelijk verstikkend politiek correct denken. Ik vraag me af wat Vlaams minister-president Jan Jambon of historicus Bart De Wever van het onzalige idee van Bart Somers vinden.

Het Vlaams Belang wil dan ook dat de Vlaamse regering een standpunt inneemt tegen de huidige beeldenstorm en wijst waarschuwend naar het buitenland, waar steeds meer historische figuren en hun standbeelden worden neergehaald, zoals Britse oorlogspremier Winston Churchill en ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Wel wil de partij het mogelijk maken dat dergelijke beelden of straatnamen worden geduid. “Dat kan bijvoorbeeld door plakkaatjes toe te voegen, of zelfs met QR-codes.”

Officiële positie van het Vlaams Belang n.a.v. de vragen voor excuses vanwege koloniaal verleden: pic.twitter.com/Te7cqgYKmf

— Jonas M. K. Naeyaert (@Jonas_Naeyaert) June 12, 2020