Nieuws
vrijdag, 14 jul 2023

Vlaams Belang vraagt in Vlaams Parlement meer aandacht voor G-sport 

In juni vonden in Berlijn de zomerspelen van de Special Olympics plaats, de Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Helaas schonken beleidsmakers en de media maar al te weinig aandacht aan het evenement. “Dat is erg jammer en een gemiste kans ”, zei Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens in het Vlaams Parlement. “Zorg ervoor dat de volgende belangrijke G-sportevenementen wél voldoende aandacht krijgen.

In een veel gedeeld bericht op sociale media klonk teleurstelling over de beperkte aandacht van media en beleid voor de zomerspelen van de Special Olympics. Nochtans zette onze delegatie op de Spelen een prachtprestatie neer. “Op 26 juni kwamen we terug aan in Dilbeek met onze 126 medailles, opgewacht door onze ouders, familie en vrienden. Een blij weerzien, maar waar was de pers toen? Geen beelden in het nieuws, sportnieuws of kranten, net of onze prestaties minder zijn. Special Olympics verdient veel meer aandacht en ook wij atleten”, klonk het terecht in het bericht.

 “Onze G-atleten kunnen rolmodellen zijn voor andere mensen met een beperking”

In de media was er inderdaad bitter weinig aandacht voor de prestaties van onze sporters, met het VTM-programma  ‘Alles voor de Spelen’ als lovenswaardige uitzondering. Ook de Vlaamse regering liet het afweten. “Er was geen aanwezigheid van de Vlaamse Regering op de wereldspelen. Er was geen huldigingsmoment van de Vlaamse Regering voor een van de vele medaillewinnaars. Er was geen delegatie, geen enkele vanuit de Vlaamse Regering, die hen opwachtte bij hun thuiskomst”, argumenteerde Chris Janssens in het Vlaams Parlement. Zijn kritiek op het gebrek aan aandacht werd bijgetreden door zowat alle politieke partijen.

“Het is nochtans wel absoluut belangrijk om aandacht te schenken aan de Special Olympics, niet alleen wegens de geweldige prestaties van onze Vlaamse atleten, die een record aantal medailles behaalden, en daarvoor absoluut felicitaties verdienen, maar ook omdat die atleten rolmodellen kunnen zijn voor andere mensen met een beperking, die misschien twijfelen of ze al dan niet aan sport kunnen doen”, zei Janssens. Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) beloofde in een reactie de “G-sport de aandacht te geven die ze verdient” en erkende dat dat “vandaag niet honderd procent is”. Hij kondigde alvast aan dat van de Paralympics in 2024 gebruik zou worden gemaakt om de G-sport opnieuw in de kijker te zetten in samenwerking met de VRT. Ook private media zouden kunnen aansluiten.