Persberichten
vrijdag, 07 jul 2023

Vlaams Belang vraagt Vlaamse regering om start openbaar onderzoek Ventilus over de zomer te tillen

Het Vlaams Belang roept de Vlaamse regering op om het openbaar onderzoek in het kader van Ventilus pas na de zomervakantie in september op te starten. Normaal zal straks het ontwerpbesluit voor Ventilus goedgekeurd worden op de ministerraad. “De Vlaamse regering is niet verplicht het openbaar onderzoek aansluitend op die goedkeuring door te laten gaan”, zegt Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang). “De vele ongunstige adviezen van de betrokken gemeenten tonen alvast aan dat het belangrijk is om iedereen te horen en dit niet snel-snel tijdens de zomervakantie te doen.”

Straks staat de goedkeuring van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Ventilus op de agenda van de Vlaamse regering. Als dat wordt goedgekeurd, vindt er 60 dagen lang een openbaar onderzoek plaats. Gedurende die periode kunnen burgers en organisaties hun stem laten horen. Iedereen kan dan de plannen inkijken en zijn of haar mening geven. Maar het overgrote deel van het openbaar onderzoek kan dus aansluitend tijdens de zomervakantie gebeuren. “Het lijkt wel alsof de Vlaamse regering dit nog snel voor de zomervakantie goedgekeurd wil krijgen zodat na de zomervakantie Ventilus zonder al te veel tegenkanting gerealiseerd kan worden”, zegt Ryheul.

“De vele ongunstige adviezen van de betrokken gemeenten tonen alvast aan dat het belangrijk is om iedereen te horen en dit niet snel-snel tijdens de zomervakantie te doen”

Het Vlaams Parlementslid verwijst naar de ongunstige adviezen die verschillende getroffen gemeenten afleverden. “Deerlijk, Harelbeke, Wingene, Oostkamp, Zedelgem, Waregem, Lendelede, Izegem, Ardooie, Jabbeke en Roeselare. Allen gaven ze een negatief advies voor Ventilus en twintig andere instanties stelden voorwaarden”, benadrukt ze. “Dit leeft nog steeds enorm bij de mensen in de getroffen gemeenten. Je kan niet zomaar zeggen ‘we handelen het openbaar onderzoek snel af in de zomervakantie, wanneer veel mensen met vakantie zijn’.”

Het Vlaams Belang vraagt daarom dat de Vlaamse regering de startdatum van het openbaar onderzoek verschuift naar ten vroegste 1 september. “Dat geeft de getroffen gezinnen en ondernemingen ook meer tijd om de impact van Ventilus zelf te onderzoeken”, aldus Ryheul. “Minister Demir minimaliseerde eerder al zwaar het aantal getroffen gezinnen. Op basis van een andere vraag die ik de minister recent stelde, lijkt dat ook het geval te zijn voor het aantal getroffen ondernemingen. In het nieuw deel met 24 schadelijke hoogspanningsdraden zijn binnen de 100 meter namelijk minstens 82 ondernemingen betrokken in plaats van de 30 volgens Demir. Iedereen in de regio weet dat het over meer bedrijven gaat. Ook over de uitgebreide compensatieregeling is het zeer stil. Hoe kan een openbaar onderzoek bovendien van start gaan zonder zekerheid over de compensatiemaatregeling voor duizenden omwonenden? Het is dus van groot belang dat er eerst duidelijkheid komt en nadien de betrokkenen voldoende tijd en ruimte krijgen om de impact van Ventilus te onderzoeken.”