Persberichten
zondag, 16 aug 2020

Vlaams Belang: “VREG pluimt hardwerkende Vlaming met nieuwe plannen”

Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang), die de commissie Energie volgt, is niet te spreken over de laatste plannen rond energiefacturatie. Wie een hoger piekverbruik heeft zal in verhouding veel meer moeten betalen dan andere consumenten. “Het Vlaams Belang zal zich met hand en tand verzetten tegen dit rekeningrijden voor elektriciteitsverbruik van bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA), net zoals wij ons met succes hebben verzet tegen het rekeningrijden van toenmalig mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA).”

Vanaf 2022 voert de Vlaamse energieregulator (VREG) in opdracht van de Vlaamse regering het ‘rekeningrijden voor elektriciteit’ in. Dit systeem wordt ingevoerd omdat de Vlaamse regering meent dat het gedrag van de Vlamingen op het vlak van elektriciteitsverbruik bijgestuurd moet worden, dit om tot een meer gespreid elektriciteitsverbruik te komen. Dat heeft grote gevolgen. Volgens de nieuwe VREG-regeling zal onze jaarlijkse elektriciteitsfactuur vanaf 2022 hoofdzakelijk (80 procent) berekend worden op basis van de pieken in je elektriciteitsverbruik. Het werkelijk stroomverbruik zal nog slechts voor 20 procent bepalend zijn voor je elektriciteitsfactuur.

Van Rooy (Vlaams Belang): “Opnieuw wordt de hardwerkende Vlaming geviseerd, ditmaal door de VREG”

In de praktijk betekent dit dat tal van hardwerkende Vlamingen - die ’s avonds thuiskomen en uit noodzaak gelijktijdig een groot aantal elektrische apparaten inschakelen om na een zware werkdag voor het gezin te kunnen zorgen - meer energiegeld zullen mogen ophoesten. “Wie werkt, kan immers dergelijk piekverbruik minder vermijden en dreigt dus vanaf 2022 zwaar gestraft te worden door de VREG en de Vlaamse regering”, aldus Van Rooy.

Maar ook Vlamingen die graag feestjes geven, zijn met deze nieuwe regeling de dupe. “U geeft graag een kerst-, sinterklaas- of verjaardagsfeestje, waarbij u veel lichten aansteekt en tegelijkertijd uw mixer, kookplaat, koffiezetapparaat, oven, muziekinstallatie, pc en tv gebruikt? Dan zal de Vlaamse regering u daarvoor extra doen betalen”, vervolgt volksvertegenwoordiger Sam Van Rooy. “Ook mensen met een tweede verblijf in Vlaanderen dreigen de tol te betalen van dit nieuwe VREG-systeem. Dergelijke woningen hebben gewoonlijk immers een zeer laag gemiddeld jaarverbruik, maar het piekverbruik tijdens de vakantieperiodes zal de elektriciteitsfactuur voor deze woningen een pak duurder maken.”

“De Vlaamse regering, met minister-president Jambon en energieminister Zuhal Demir op kop, heeft zich duidelijk volledig ingeschreven in de internationale en Europese klimaatplannen, waaronder de Green Deal”, besluit Van Rooy. “De hardwerkende Vlaming moet daardoor alweer de geldbuidel openen. Men holt blind klimaatgoeroes als Anuna en Greta achterna en wil bekomen dat ieder van ons in de toekomst elektrisch gaan rijden, maar Demir en co weten zeer goed dat ons elektriciteitsnet het piekverbruik dat ontstaat bij het laden van zo veel elektrische wagens gewoonweg niet aankan.”