Persberichten
woensdag, 21 apr 2021

Vlaams Belang waarschuwt voor "rampzalige gevolgen zoals onder Verhofstadt” als PS-voorstel nationaliteitswetgeving het haalt

Als het van de PS afhangt, wordt binnenkort de nationaliteitswetgeving opnieuw versoepeld. PS-Kamerlid André Flahaut diende daartoe een wetsvoorstel in. Deze paars-groene regering lijkt wel nagenoeg een exacte kopij van de paars-groene regering Verhofstadt met haar rampzalige politiek van de ‘Snel Belg’-wet die de identiteitskaart degradeerde tot een gratis voordeelkaart van de nv België”, zo zegt Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie).

Dat van de nieuwe paars-groene regering geen kordater asiel- en migratiebeleid te verwachten was, stond in de sterren geschreven. Terwijl werkelijk nergens ook maar de geringste aanzet is te bespeuren om de instroom af te remmen, werd ondertussen ook het reeds mank lopende terugkeerbeleid verder uitgehold. Maar nu moet dus ook de nationaliteitswetgeving eraan geloven, tenminste als het van regeringspartij PS afhangt.

Zo werd gisteren in de Kamercommissie een wetsvoorstel van André Flahaut besproken dat erin voorziet dat in het buitenland geboren kinderen van genaturaliseerde Belgen die in het buitenland wonen, zonder meer ‘Belg’ kunnen worden. Volgens PS-Kamerlid Flahaut is het te veel gevraagd dat genaturaliseerde Belgen in het buitenland binnen de 5 jaar een aanvraag moeten indienen om hun kind de Belgische nationaliteit te laten verwerven. Hij wil dat dit automatisch gebeurt.

“De nationaliteitswetgeving moet niet worden versoepeld, maar verstrakt”

“Een afspraak maken met een consulaat of diplomatieke post is toch wel het minste dat we kunnen verwachten voor een grote beloning zoals het bekomen van de nationaliteit”, argumenteert Dries Van Langenhove. “De vrees is gerechtvaardigd dat dit slechts een eerste stap is in een lange reeks verdere versoepelingen."

"De nationaliteitswetgeving moet niet worden versoepeld, maar verstrakt”, aldus nog Van Langenhove. “De ‘Snel Belg’-wet werd in 2012 dan wel officieel afgeschaft, maar de fameuze ‘Nieuwe Belgen’-fabriek blijft onvermoeid verder draaien. Dat is weinig verbazend aangezien de beruchte wet hooguit werd vervangen door een ‘Vlotjes Belg’-wet.” Om de nationaliteit te verwerven, zijn voor het Vlaams Belang de vereisten inzake economische zelfredzaamheid nog altijd te laks en de inburgeringsvoorwaarden te vrijblijvend.

“Ons standpunt is duidelijk: onze nationaliteit krijgen is geen recht, maar een gunst en dus iets wat moet verdiend worden”, besluit Van Langenhove. “De Belgische identiteitskaart mag enkel verworven worden wanneer men hier minstens tien jaar legaal en ononderbroken verblijft, een loyaliteitsverklaring aflegt, economisch actief bijdraagt aan onze samenleving en slaagt in een burgerschapsproef die onder meer de kennis van de streektaal toetst. Ten slotte moet de dubbele nationaliteit afgeschaft worden.”