Persberichten
donderdag, 23 apr 2020

Vlaams Belang wil aandacht voor 24 april-herdenking van Armeense Genocide

In 1915 begon het toenmalige Ottomaanse Rijk met het systematisch vermoorden en deporteren van de Armeense bevolkingsgroep, waarbij volgens uiteenlopende schattingen tussen de 500.000 en 1.500.000 mensen het leven lieten. Het Vlaams Belang vraagt in een parlementaire resolutie aandacht voor deze genocide in aanloop naar 24 april, de dag die wordt gezien als de start van de Armeense Genocide.

Over het historisch bewijsmateriaal inzake de georganiseerde genocide op de Armeniërs kan weinig twijfel bestaan, stelt Vlaams Belang. Intussen hebben regeringen en parlementen van meer dan 20 landen een resolutie goedgekeurd waarin deze genocide wordt erkend, waaronder ook in België. De rechtsnationalistische partij vindt het dan ook belangrijk dat er aanstaande vrijdag - ook in deze coronacrisis - aandacht naar gaat.

Vlaams Belang over aanstaande herdenkingsdag van Armeense Genocide: “Erkenning van afgelopen misdaden is een voorwaarde voor vrede tussen volkeren”

Het erkennen van de misdaden en de vergissingen uit het verleden vormt een voorwaarde om te komen tot een verzoening tussen de volkeren. Bovendien kan er ook geen vrede bestaan zonder gerechtigheid, in Armenië evenmin als elders, zo stelt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. Zij diende samen met partijgenoot en Kamerlid Annick Ponthier een resolutie in rond de materie in de Kamer. Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement zal het Vlaams Belang via parlementslid Dominiek Lootens-Stael een resolutie ter zake indienen.

Het Vlaams Belang vraagt verder in de resoluties opnieuw de aandacht voor de weigering van Turkije zelf - thans nog steeds kandidaat-lidstaat van de Europese Unie - om de historiciteit te erkennen van de systematische genocide die de laatste regering van het Ottomaanse Rijk tussen 1915 en 1923 heeft gepleegd. Enkel een duidelijke en ondubbelzinnige erkenning van de genocide door de Turkse staat kan de dialoog tussen het Armeense volk en het Turkse volk bevorderen, besluit Ponthier.