Persberichten
woensdag, 14 feb 2024

Vlaams Belang wil actuadebat over geweld in Brussel

Foto: iStock. Vlaams Belang wil actuadebat over geweld in Brussel

Voor het Vlaams Belang is de maat meer dan vol na het zoveelste geweld in Brussel, deze keer met dodelijke afloop. Kamerlid en voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) vraagt een actuadebat in de commissie: “Het is duidelijk dat de overheid faalt in haar eerste en belangrijkste taak, het fundamentele recht op veiligheid garanderen. Indien nodig moeten we daarvoor op korte termijn beroep doen op Defensie.”

Bij een schietpartij in Sint-Gillis is deze ochtend een dodelijk slachtoffer gevallen. Amper een halve dag nadat in de Brusselse gemeente een schietincident met een oorlogswapen plaatsvond, en waarbij een vrouw door de daders werd aangereden. Het ging om dealers die onmiddellijk na de feiten naar hun park terugkeerden om opnieuw te beginnen dealen. En op hetzelfde ogenblik raakten op een boogscheut daarvandaan ook nog drie mensen gewond bij een steekpartij.

“De angst moet dringend van kamp veranderen”

Depoortere ziet een parallel tussen de gewelddaden in Sint-Gillis en de toenemende onveiligheidssituatie in andere Brusselse buurten, met name in de Anderlechtse Peterboswijk. Daar bleek dat drugscriminelen de toegang tot de wijk met wegblokkades verhinderen en gemaskerde criminelen de identiteit controleren en de wagens fouilleren van iedereen die de wijk binnen wil. “Het is niet vijf voor maar vijf over twaalf”, vervolgt het Kamerlid. “Ik zal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) blijven confronteren met deze onaanvaardbare onveiligheidssituatie. Tot ze haar verantwoordelijkheid neemt en zorgt voor meer politieaanwezigheid op het terrein. Ook het parket moet dringend versterkt worden, illegalen moeten zonder pardon worden uitgewezen en er moet eindelijk werk gemaakt worden van nultolerantie.” Voor het Kamerlid wordt ook iedere dag duidelijker dat een fusie van de zes Brusselse politiezones zich opdringt om de slagkracht te verhogen.

“Indien Verlinden op korte termijn niet voor meer politieaanwezigheid kan zorgen, dan moeten we in een situatie van overmacht, zoals vandaag, ook durven overwegen om tijdelijk beroep te doen op Defensie om bepaalde statische bewakingsopdrachten van onze politie over te nemen”, besluit Depoortere. “Het is de hoogste tijd dat de federale en lokale overheden ervoor zorgen dat onze politiediensten in Brussel met massaal machtsvertoon en met voldoende manschappen opnieuw het terrein kunnen innemen en de gegijzelde bevolking bevrijden door gewapende criminelen en gangsters van de straten te halen. De angst moet dringend van kamp veranderen. De overheid moet het recht op veiligheid afdwingen en het monopolie op geweld terugeisen.”