Persberichten
maandag, 15 jun 2020

Vlaams Belang wil af van dieseltreinen

Het Vlaams Belang wil af van de laatste dieseltreinen die nog rijden in Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen worden nog verschillende lijnen bediend door verouderde dieseltreinstellen. Opvallend, de nationalistische partij wil de toestellen op de ‘niet-geëlektrificeerde spoorlijnen’ vervangen door treinstellen die rijden op waterstof. Het Vlaams Belang dient in de Kamer een voorstel van resolutie in met dit doel. “In Nederland en Duitsland heeft men al verschillende dergelijke initiatieven genomen. Laat Vlaanderen aansluiten bij deze pioniers en niet alweer het trage broertje zijn.”

Binnenkort is de elektrificatie van de lijn tussen Mol en Hamont voltooid. Daarmee zal Oost-Vlaanderen de laatste Vlaamse provincie zijn waar nog dieseltreinen rijden. Dit meer bepaald op de lijnen Gent-Eeklo, De Pinte-Oudenaarde-Ronse, Melle-Zottegem-Geraardsbergen en ten slotte tussen Aalst en Burst. Dit zorgt voor aanhoudende lawaaiklachten, maar ook voor milieuhinder. En uit het antwoord van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) op vraag van Kamerlid Pieter De Spiegeleer (Vlaams Belang) blijkt dat er nog geen initiatieven komen om deze lijnen te elektrificeren. De Spiegeleer wil op deze lijnen daarom waterstoftreinen laten rijden en hoopt zo twee vliegen in één klap te slaan: de lawaai- en milieuoverlast aanpakken en het kostenplaatje van elektrificatie wegknippen.

De Spiegeleer (Vlaams Belang) wil af van dieseltreinen: “Laten we op deze innovatieve kar springen vooraleer ze voorbijrijdt”

“Het is te betreuren dat het Vlaamse Gewest altijd op de tweede plaats komt als het over investering van INFRABEL of NMBS gaat”, zegt De Spiegeleer. “Maar dit is een opportuniteit om dit te wijzigen en met België en Vlaanderen een pioniersrol te spelen. Al is het idee niet helemaal nieuw. In Nedersaksen (Duitsland) en Friesland (Nederland) rijden al waterstoftreinen en ook in de Gentse Haven zou men waterstoftreinen overwegen. Laten we ook op deze innovatieve kar springen vooraleer ze voorbijrijdt.” Onderzoek in opdracht van Shift2Rail wees eerder al uit dat tegen 2030 30 procent van deze dieseltreinen kunnen vervangen worden door waterstofvarianten.

De Spiegeleer dient daarom een voorstel van resolutie in die de federale regering vraagt om in samenspraak met de NMBS budgetten vrij te maken om passagierstreinen op waterstof te laten rijden. Het Vlaams Belang vraagt verder dat dit in overleg gebeurt met zowel de Vlaamse regering als de provincie Oost-Vlaanderen, om zo ook EU-subsidies te verkrijgen via de zogenaamde ‘LEADER’-vehikels.