Persberichten
maandag, 27 nov 2023

Vlaams Belang wil alle meewerkende echtgenoten toegang geven tot minimumpensioen

Foto: iStock. Vlaams Belang wil alle meewerkende echtgenoten toegang geven tot minimumpensioen

Het Vlaams Belang dient een wetsvoorstel in om alle meewerkende echtgenoten die gewerkt hebben in het maxi-statuut toegang te geven tot het minimumpensioen. In de huidige regeling die minister voor Zelfstandigen David Clarinval (MR) invoerde, is dit niet het geval. Op basis van geboortejaar en datum van aansluiting bij het maxi-statuut komen bepaalde categorieën meewerkende echtgenoten niet in aanmerking voor het minimumpensioen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Daar willen wij verandering in brengen.”

In de pensioenregeling die de Vivaldi-regering invoerde in 2022 hebben meewerkende echtgenoten die niet voldoen aan de gewone voorwaarden voor het minimumpensioen enkel recht op een minimumpensioen als ze geboren zijn in de periode tussen 1 januari 1956 en 31 mei 1968 en als ze zich vrijwillig voor één of meerdere kwartalen onderworpen hebben aan het maxi-statuut van meewerkende echtgenoot tijdens de periode van 1 januari 2003 tot 30 juni 2005 of als ze zich verplicht moesten aansluiten vanaf 1 juli 2005. 

“Uitgesloten groepen meewerkende echtgenoten eindelijk het pensioen geven dat ze verdienen”

“Deze beperkingen willen wij schrappen”, aldus Samyn. “Onze fractie riep de minister verschillende keren tevergeefs op om deze regeling door te trekken naar alle meewerkende echtgenoten die gewerkt hebben in het maxi-statuut.” Om die woorden kracht bij te zetten, diende het Vlaams Belang een wetsvoorstel in om de uitgesloten groepen meewerkende echtgenoten eindelijk het pensioen te geven dat ze verdienen.

“De minister verwees telkens naar de penibele budgettaire situatie als reden om dit niet aan te pakken.”, gaat Samyn verder. “Maar tegelijkertijd vloeien jaarlijks ettelijke miljarden euro’s naar Wallonië of gaan ze op aan de gevolgen van massamigratie. Het Vlaams Belang wil deze scheve situatie omdraaien en onze mensen op de eerste plaats zetten.“