Nieuws
donderdag, 22 sep 2022

Vlaams Belang wil betalingsuitstel voor ontleners Vlaamse Woonlening

Het Vlaams Belang heeft in het Vlaams Parlement een voorstel van resolutie ingediend om een betalingsuitstel in te voeren voor ontleners van de Vlaamse Woonlening en Huurwaarborglening. “Vlamingen die hier gebruik van maken en kunnen aantonen dat ze door de huidige energieprijzen niet voldoende kunnen voorzien in hun levensonderhoud moeten volgens ons betalingsuitstel kunnen krijgen”, zegt Vlaams Parlementslid en hoofdindiener Guy D’haeseleer. “We roepen de Vlaamse regering op om hier zo snel mogelijk werk van te maken.”

De stijgende energieprijzen, zowel voor aardgas als elektriciteit, laten steeds meer en diepere sporen na bij de Vlaamse burgers. Steeds meer van hen komen in de problemen door de aanhoudende financiële druk die de torenhoge inflatie met zich meebrengt. Bovendien zal de oorlog in Oekraïne vermoedelijk nog geruime tijd aanslepen wat de inflatie verder de hoogte zal induwen. Het aantal mensen dat hierdoor in de armoede dreigt te verzeilen, neemt zienderogen toe. De noodzaak aan sterke maatregelen op alle niveaus dringt zich op om een volledige ravage te vermijden.

“Tijdens de coronacrisis was er al zo’n betalingsuitstel, waarom nu niet?”

“Zowel huurders als eigenaars van een enige eigen woning krijgen het steeds moeilijker om het einde van de maand te halen zonder beroep te doen op eventuele spaarcenten”, zegt D’haeseleer. “Daarom heeft de bankensector reeds een betalingsuitstel uitgewerkt voor bedrijven en particulieren die kampen met betalingsproblemen door de hoge energieprijzen.”

Tijdens de coronapandemie was er ook een soortgelijke regeling voor ontleners van de Vlaamse Woonlening die konden aantonen dat ze loonverlies leden ten gevolge van de coronapandemie. “Aangezien de huidige financiële crisis een veel diepere impact heeft, vragen wij de Vlaamse regering om het betalingsuitstel voor de Vlaamse Woonlening opnieuw in te voeren”, aldus D’haeseleer. “Ontleners hiervan en huurders die gebruik maken van de huurwaarborglening die kunnen aantonen dat ze door de impact van de stijgende energieprijzen zichzelf niet in een degelijk levensonderhoud kunnen voorzien, moeten volgens ons uitstel van betaling kunnen krijgen.”