Persberichten
vrijdag, 12 mrt 2021

Vlaams Belang wil dat CEO bpost opstapt: “Ander en beter”

Het Vlaams Belang wil de malaise bij bpost dringend een halt toeroepen. “De bedrijfsresultaten zijn verschrikkelijk”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf (Vlaams Belang). “Om hierin nog verandering te kunnen brengen, dringt een vervanging van de verantwoordelijke zich op. Nieuwe bezems vegen schoner.”

Op 13 januari 2020 werd Jean-Paul Van Avermaet CEO aangesteld als van bpost. Van bij aanvang van zijn mandaat was de man, die eerder aan het hoofd stond van Group 4, echter niet onbesproken. Zo opende de Belgische Mededingingsautoriteit een onderzoek tegen de man wegens eventuele prijsafspraken tussen verschillende beveiligingsfirma's. En zelfs het Amerikaanse ministerie van Justitie startte hierover een onderzoek. “Dat roept heel wat vragen op over het functioneren van de huidige CEO van bpost”, aldus Dewulf. “Er is immers het grote strategische belang van Radial, het e-commercebedrijf van bpost in de Verenigde Staten.”

“Mocht Paul Van Avermaet een klein beetje eergevoel bezitten, stopte hij stante pede als CEO van bpost”

Maar meer nog dan de onderzoeken in de sector van de beveilingsfirma’s, baart Van Avermaets wanbeleid binnen bpost het Vlaams Belang zorgen. “De jaarcijfers zijn slecht, de beurswaarde crashte, de postkantoren zijn verlieslatend, de werkdruk voor het personeel ligt veel te hoog en verschillende kaderleden weigeren om nog verder met Van Avermaet samen te werken”, vervolgt Dewulf. “Maar vooral de klanten van bpost werden de dupe van de gang van zaken. Al een jaar komt de postbode maar twee keer in de week langs met niet urgente post, terwijl dat vroeger iedere dag was. Reclameblaadjes werden in het vierde kwartaal minder bedeeld. Voorts werden de postzegels beduidend duurder en wil men de oude postzegels afschaffen, hoewel eerder beloofd was dat deze nog verder konden worden gebruikt.”

“Iedereen herinnert zich ook nog de rampzalige pakjesbedeling tijdens de tweede coronagolf”, aldus nog Dewulf. “Bpost kon de overvloed van pakjes gewoon niet aan. Het verschil met bijvoorbeeld postNL kon niet groter zijn. Aan de kostprijs van de verzending zal het alleszins niet gelegen hebben, die werd een pak duurder.”

Op dinsdag 16 maart komt de Kamercommissie voor Overheidsbedrijven samen. “Normaal gesproken komt Paul Van Avermaet daar zijn plannen toelichten”, aldus Dewulf, en ze besluit: “In deze omstandigheden zal het natuurlijk eerder over zijn toekomst als CEO gaan. De commissie kan hem evenwel niet afzetten, dat komt de Raad van Bestuur van bpost toe. Maar voor het Vlaams Belang is het genoeg geweest. We zullen Van Avermaet verzoeken de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.”