Persberichten
maandag, 30 okt 2023

Vlaams Belang wil dat Hannelore Goeman (Vooruit) vervangen wordt als voorzitter commissie seksueel misbruik

Het Vlaams Belang wil dat Vlaams fractieleider Hannelore Goeman (Vooruit) vervangen wordt als voorzitter van de bijzondere commissie voor seksueel misbruik die recent werd opgericht in het Vlaams Parlement. “Het is bijzonder wrang dat de fractieleider van een partij die zelf een slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag het zwijgen oplegt, deze commissie zou voorzitten”, zeggen Vlaams fractieleider Chris Janssens en vast lid van de bijzondere commissie Filip Brusselmans (Vlaams Belang). “Het lijkt ons logisch dat zij vervangen wordt door iemand van een andere partij zodat de werkzaamheden van de commissie in alle sereniteit kunnen verlopen.”

Vandaag werd bekend dat de partij Vooruit een extra ontslagvergoeding betaalde aan een voormalig medewerkster, met de voorwaarde dat ze zou zwijgen over het seksueel wangedrag van een collega. “Het slachtoffer zou meermaals aan de alarmbel getrokken hebben bij de partijtop”, aldus Janssens “Dat Goeman als Vlaams fractieleider er niet van op de hoogte zou zijn geweest, is dus erg moeilijk te geloven.”

“Het is uitermate belangrijk dat deze commissie in alle sereniteit haar werkzaamheden kan voltooien”

De bijzondere commissie werd twee weken geleden in het leven geroepen naar aanleiding van de VRT-documentaire Godvergeten. Ze moet zich buigen over de vraag hoe binnen Vlaamse instellingen en voorzieningen omgegaan wordt met seksueel misbruik. Ook Vlaams Parlementslid en vast lid van de bijzondere commissie Filip Brusselmans oordeelt dat het beter zou zijn dat Goeman een stap opzij zou zetten als voorzitter van de commissie. “Het is uitermate belangrijk dat deze commissie in alle sereniteit haar werkzaamheden kan voltooien”, aldus Brusselmans. “De gebeurtenissen binnen de partij van Goeman maken dat allesbehalve evident.”

“Deze commissie moet de aanpak van seksueel geweld binnen verschillende instellingen evalueren”, vervolgt Brusselmans. “Het zou van weinig respect voor de slachtoffers getuigen om ze te laten voorzitten door iemand die zelf tot de top van een partij behoort die erg bedenkelijk omspringt met slachtoffers. We vragen daarom dat Goeman als voorzitter vervangen wordt door iemand van een andere partij zodat er geen twijfel kan bestaan over de ernst van de commissie.”