Nieuws
donderdag, 27 okt 2022

Vlaams Belang wil diplomatieke boycot tegen WK in Qatar

Emir Al-Thani van Qatar wimpelt elke mogelijke kritiek op zijn totaal immoreel arbeids- en mensenrechtenbeleidnaar aanleiding van de organisatie van het WK aldaar, van zich af. Hij spreekt van laster, dubbele standaarden en zelfs een heuse kruistocht tegen zijn land”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Als de emir evenveel verontwaardiging toonde over de wantoestanden onder zijn bewind als over onze kritiek daarop, zou er misschien hoop zijn voor het WK. Helaas zien we geen enkel voortschrijdend inzicht, maar enkel ontkenning en zelfbeklag.”

In 2010 werd het WK-voetbal aan de islamdictatuur Qatar toegewezen. “Dat gebeurde op basis van omkoping van FIFA-functionarissen”, aldus Ponthier. “Dat gegeven alleen al is crimineel, maar de uitbuiting van goedkope buitenlandse arbeidskrachten bij de bouw van het WK-stadion is dat nog veel meer. En nu wentelt Qatar zich dus in zelfmedelijden.”

“FIFA ziet geen graten in het WK in Qatar, de paars-groene wereldverbeteraars blijkbaar ook niet”

Het beleid van Qatar is gebaseerd op het beruchte ‘Kafala-systeem’, dat gastarbeiders die het stadion bouwen verplicht een sponsor te hebben. “Dit zijn hun werkgevers die hen vaak elke vorm van sociale bescherming ontzeggen en belasten met werk in barre omstandigheden, in een verzengende hitte”, vervolgt Ponthier. “Dit systeem is nu op de schop, maar er blijven nog heel wat structurele schendingen van arbeidsrechten in stand. Hier wezen mensenrechtenorganisaties in het recente verleden nog op.”

De internationale voetbalbond zelf lijkt echter geen graten te zien in de beslissing om het WK in Qatar te houden. FIFA-directeur Gianni Infantino meent zelfs dat het ‘de beste editie ooit’ zal worden. “De houding van FIFA is schrijnend hypocriet”, aldus nog Ponthier. “We herinneren ons de massale verontwaardiging in de voetbalwereld naar aanleiding van de Black Lives Matter-perikelen in Amerika. Maar wanneer er systematisch mensenrechten geschonden worden in een islamitisch land, knijpt men de ogen dicht en bouwt er voetbaltempels.”

"En nu vernemen we dat de Belgische regering overweegt om alsnog aanwezig te zijn op het WK”, merkt Ponthier tot slot op. “We herhalen ons pleidooi voor een diplomatieke boycot tegen dat hele gebeuren.”