Nieuws
dinsdag, 13 okt 2020

Vlaams Belang wil duidelijkheid over vrijlatingen wegens corona

Tijdens de eerste golf van coronabesmettingen zijn 717 gedetineerden vrijgelaten om de verspreiding van het virus in de overbevolkte gevangenissen tegen te gaan. Het Vlaams Belang stelde zich toen al vragen over de criteria waarop men zich daarbij baseerde. Het is daarnaast onduidelijk of een tweede golf opnieuw tot vrijlatingen zal leiden.

209 gevangenen werden vervroegd vrijgelaten. 508 kregen een onderbreking van strafuitvoering, hetgeen betekent dat deze veroordeelden hun straf verder zullen moeten uitzitten, eenmaal corona is gaan liggen.

Marijke Dillen: De voorwaarden tot vrijlating moeten strikt zijn en mogen voor gevangenisdirecteurs geen mogelijkheid tot vrije invulling geven”

Aan de vrijlatingen waren uiteraard een aantal voorwaarden verbonden. Zo mochten er geen aanwijzingen zijn dat de gedetineerden zich zouden onttrekken aan hun straf of opnieuw ernstige feiten zouden plegen. “Het was echter niet duidelijk op basis van welke criteria dit beoordeeld werd”, stelt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “In deze materie is duidelijkheid echter absoluut noodzakelijk”.

“Ook bleef men zeer vaag waar het ging om de rechten van de slachtoffers. Kunnen zij zich bijvoorbeeld wel verzetten tegen de vrijlatingen?”. Om deze redenen stelde Marijke Dillen vragen ter verduidelijking aan toenmalig justitieminister Koen Geens (CD&V). “De vragen bleven onbeantwoord maar ze zullen worden heringediend aan de nieuwe justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld)”, besluit Dillen. “Het is ons trouwens ook niet duidelijk of er, met de tweede golf van besmettingen, ook een tweede golf van vrijlatingen zal komen”.