Nieuws
maandag, 23 nov 2020

Vlaams Belang wil garanties kennen bij uitlevering gevangene aan Spanje

Het Vlaams Belang is bijzonder sceptisch over het oordeel van de Belgische justitie dat een gewezen ETA-militante uitgeleverd kon worden omdat Spanje de mensenrechten zou respecteren. “Het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum toonde in 2017 afdoende aan hoe het in het koninkrijk Spanje zit met staatsterreur en politieke gevangenschappen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Deze communicatie van Justitie is bizar.”

Op 18 november werd de Baskische Jaione Jauregui opgepakt op grond van een Europees aanhoudingsmandaat met vooral politieke motieven. Op 23 november verschijnt ze in Madrid reeds voor de rechter. “Ik ga niet in op individuele dossiers”, aldus Samyn. “Maar de penibele situatie van Baskische politieke gevangenen en hun families in Spanje zijn genoegzaam bekend. Het land is geen toonbeeld van respect voor de mensenrechten.”

Ellen Samyn: “Het is niet de eerste maal dat België zich niet stoort aan de mensonwaardige leefomstandigheden in de gevangenissen in Spanje”

“We kennen de wraakzucht van Spanje in zaken van separatisten. Catalaanse politici kregen een jaar geleden onredelijk lange celstraffen en dit omdat ze de democratie wensten te respecteren”, vervolgt Samyn. “Wraakroepend daarbij was de laffe houding van België. Wegkijken en doodzwijgen was de leuze. Dat was trouwens in het Europees Parlement, door premier Alexander De Croo (Open Vld) bij zijn beleidsverklaring nog heel hypocriet ‘het kloppend hart van de Europese democratie’ genoemd, niet anders.”

“Geen enkel objectief element toont het plotse respect voor de mensenrechten in Spanje aan”, besluit Samyn. “Ik zal dan ook de bevoegde ministers de vraag stellen waarom Justitie nu plots optreedt in deze al jaren aanslepende zaak. En welke garanties België dan wel heeft bekomen van Spanje over de verdere behandeling van deze dame.”