Persberichten
donderdag, 27 feb 2020

Vlaams Belang wil geen extra klimaatgeld, maar afkeuring Green Deal

Het Vlaams Belang is ontevreden met “de lakse belangenverdediging” die uitgaat van de Vlaamse regering van minister-president Jan Jambon (N-VA) en zijn partij. In een brief klaagt Jambon aan dat Vlaanderen te weinig klimaatgeld zal krijgen uit het Europees Transitiefonds. Het Vlaams Belang vindt dit echter niet ver genoeg gaan en stelt het gehele bovenliggende Green Deal-plan in vraag. “1.000 miljard euro aan zogenaamde duurzame investeringen? Waar moet dat geld vandaan komen? Dat kan enkel door de duimschroeven op de brave netto-bijdragende lidstaten als ons aan te halen, en in België betekent dat de facto Vlaanderen.”

In een brief oppert Jambon dat de Green Deal - het klimaatplan van de EU - en het bijhorende transitiemechanisme - het Europees Transitiefonds - financieel niet batig zijn voor Vlaanderen. De minister-president wil daarom meer klimaatgeld van EU. Het Vlaams Belang vraagt zich echter af waarom N-VA zich dan niet ten volle verzette tegen het plan in het Europees Parlement (EP). Volgens de rechtse oppositiepartij is het EU-klimaatplan niet alleen “hyperambitieus, maar ook fanatiek, onrealistisch en financieel aderlatend. De Vlaming wil gerust meewerken aan een beter milieu, maar ze moeten toch in staat blijven om überhaupt te werken?”

Vlaams Belang: “Merkwaardig dat N-VA zich in het Europees Parlement onthield over deze Green Deal en het transitiemechanisme”

“Het is merkwaardig dat N-VA zich in het Europees Parlement onthield over deze Green Deal en het transitiemechanisme, maar in Vlaanderen wel spreekt over een ‘mean deal’. N-VA stemde zelfs voor art. 90 van de Green Deal”, zo merkt Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) op. “Dat artikel benadrukt dat een ‘aanzienlijk deel van de financiering die nodig is voor de Green Deal zal moeten komen uit de begrotingen van de lidstaten’. Met andere woorden, men heeft er bij de N-VA geen probleem mee dat er alweer nieuwe lasten gaan worden geïntroduceerd zolang men ook maar eens uit de eco-trog mag eten.”

Het Vlaams Belang wil meewerken aan milieuvriendelijke alternatieven, maar “wijst de Green Deal-klimaathysterie en haar peperdure gevolgen rechtlijnig af. In plaats daarvan moet een eco-modernistisch beleid komen: Een beleid dat rekening houdt met het klimaat en onze leefomgeving, een beleid dat op verantwoorde wijze een energietransitie uitstippelt. Dit door bijvoorbeeld ook taboeloos te denken over kernenergie, wat Green Deal-Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) weigert te doen.”
Lees ook:
https://www.vlaamsbelang.org/vlaams-belang-wil-geen-extra-geld-voor-eu/