Nieuws
woensdag, 28 mrt 2018

Vlaams Belang wil geen zoveelste "spoedoverleg" maar een krachtdadige aanpak rond de opsluiting van criminele minderjarigen

De voorbije dagen werden opnieuw minderjarige criminelen wegens plaatsgebrek in de gesloten instellingen door de jeugdrechter naar huis gestuurd. Het gaat onder meer om een gewelddadige overvaller en enkele gevaarlijke agressievelingen die een andere jongere zo zwaar toetakelden dat hij in levensgevaar verkeerde, waarbij ze hun slachtoffer ook nog eens beroofden.

Het Vlaams Belang is verbijsterd over de manier waarop welzijnsminister Jo Vandeurzen en het Agentschap Jongerenwelzijn met deze onhoudbare situatie omgaan. Het kan volgens het Vlaams Belang niet dat men er zich van af maakt door te verwijzen naar een  “piekmoment” in de context van het zogezegd “dalende” totale aantal delinquente jongeren in Vlaanderen. Ook is het niet aanvaardbaar dat men de zwarte piet naar de jeugdrechters doorschuift.

Vlaams parlementslid en lid van de commissie Welzijn Ortwin Depoortere is scherp voor het beleid: “Het is schrijnend dat men inzake de noodzakelijke bescherming van onze maatschappij tegen deze bijzonder gewelddadige jongeren andermaal niet verder komt dan het organiseren van een zoveelste  ‘spoedoverleg’.”  Voor het Vlaams Belang mogen zogenaamde ‘alternatieve straffen’ geen optie zijn voor zware, gewelddadige misdrijven, ook niet voor minderjarige criminelen. Wie zwaar over de schreef gaat, moet voor het Vlaams Belang - minstens tijdelijk - uit de samenleving verwijderd worden.

Ortwin Depoortere eist nu snelle maatregelen: “In plaats van te pleiten voor een snellere doorstroming naar een alternatieve aanpak zoals huisarrest, ambulante begeleiding of herstelbemiddeling en zich hierbij weg te stoppen achter de opmaak van een nieuw decreet over jeugddelinquentie moeten de minister en de regering ervoor zorgen dat gewelddadige minderjarigen die zich overgeven aan crimineel gedrag onmiddellijk worden opgesloten.  Vrijlating is in deze gevallen en omstandigheden een bijna even crimineel signaal en onaanvaardbaar.”

Vlaams Volksvertegenwoordiger Ortwin Depoortere zal deze namiddag in het Vlaams Parlement Minister Vandeurzen ondervragen over de kwestie.