Nieuws
woensdag, 27 mei 2020

Vlaams Belang wil Goffin op rooster leggen na nieuw geknoei mondmaskers

Het Vlaams Belang is teleurgesteld in de federale regering van premier Sophie Wilmès (MR) na het meest recente debacle rond de mondmaskers. Verslaggevers van VTM gingen op zoek naar Avrox en vonden 37 vennootschappen op één adres. De rechtsnationalistische partij wil nu duidelijkheid over waarom er vertraging is opgelopen en waarom minister Goffin opnieuw voor een dubieus bedrijf koos, zeker na de voorgaande gelijkaardige blunders door onder meer volksgezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld). Een parlementaire vraag werd met dat doel dinsdag ingediend.

Vorige maand werd beslist dat vanaf 4 mei op het openbaar vervoer verplicht mondmaskers moeten gebruikt worden. Thans geldt hetzelfde bij de kapper. De regering wachtte deze beslissing af om via defensieminister Philippe Goffin (MR) 18 miljoen stoffen mondmaskers te laten bestellen die uiterlijk op 25 mei zouden arriveren. Goffin bestelde de mondkapjes onder meer bij Avrox, een dubieuze firma uit Luxemburg in handen van een Jordaanse zakenman die ook aandeelhouder is van de Cairo Amman-bank. Een bank die wegens terreurbanden op de zwarte lijst in Israël staat.

Intussen werd duidelijk dat de deadline voor de levering van de bewuste mondmaskers niet zal worden gehaald. Een VTM-reportage toonde afgelopen dinsdag nog eens aan hoe verdacht het bedrijf is. Telefoneren is onmogelijk, mails en sms’en blijven onbeantwoord. Op het Luxemburgse adres zijn bovendien 36 andere bedrijven geregistreerd en bezoekers met camera worden geïntimideerd door bewakers.

“Late levering mondmaskers in de Belgische sterren geschreven”, zegt Vlaams Belanger Creyelman, “maar bevolking verdient antwoorden”

“De levering door ‘Avrox’ loopt vertraging op. Teleurstellend, maar niet verrassend”, zo zegt Kamerlid Steven Creyelman (Vlaams Belang) samen met partijgenoot en collega Annick Ponthier. “Dat stond in de Belgische sterren geschreven. Maar de bevolking verdient antwoorden. De federale regering had al vroeger moeten beslissen om mondmaskers te bestellen. Dan hadden we tenminste enige marge gehad tegen laattijdige leveringen en hadden we ze misschien zelfs begin mei gehad. Maar wat vooral niet te begrijpen valt, is de reden waarom er een bestelling is geplaatst bij een dergelijk bedrijf zonder dat er een echte achtergrondcontrole is gebeurd.”

Het Vlaams Belang diende dinsdag dan ook een mondelinge vraag in aan het adres van Goffin. De partij wil weten of er inmiddels “een kwaliteitscontrole op de reeds gedane levering (10 procent van de bestelling kwam wel al toe, red.) werd uitgevoerd”, “wanneer het resterende deel van de levering zal gebeuren”, of “ons land beroep zal doen op de clausules rond schadevergoedingen per dag laattijdigheid”, en zo ja, of “de bewuste schadeclaim reeds aan Avrox gecommuniceerd is”. Tot slot wil het Vlaams Belang weten hoe groot men de schadevergoeding schat en of Avrox reeds heeft gereageerd op de eventuele ingebrekestelling.