Persberichten
woensdag, 14 okt 2020

Vlaams Belang wil herkeuring van geblokkeerde lading mondmaskers

Meer dan anderhalf miljoen mondmaskers liggen sinds het voorjaar geblokkeerd. De maskertjes, die zich in Gent en Zaventem bevinden, waren bestemd om de tekorten in de woonzorgcentra weg te werken. “Door een procedureprobleem dreigt de lading verloren te gaan”, aldus Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). Enkel een herkeuring, en spoedig, is hier op zijn plaats”.
 
De lading werd afgekeurd door de FOD Economie omdat de invoerder nagelaten had zijn naam op de verpakkingen te vermelden. Ondertussen is die vergetelheid wel rechtgezet, maar is allerminst zeker wat er met de lading beschermingsmateriaal ter waarde van honderdduizenden euro’s dient te gebeuren. Waarschijnlijk vernietiging of terugzending naar China.
 
“De FOD Economie mag de maskers geen tweede keer goedkeuren, pure Kafka”, stelt Sneppe. “De nuttige en kostbare lading dreigt dus verloren te gaan”. Het Vlaams Belang tilt hier zwaar aan. “Opnieuw wordt er geflaterd en opnieuw brengt men maandenlang dergelijk nieuws niet naar buiten - de maskers liggen er al een half jaar! Het is alsof ex-volksgezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld) met haar vele mensenlevens kostende geklungel weer terug is en dat op een moment dat de coronacrisis opnieuw fel opflakkert.