Persberichten
maandag, 17 jul 2023

Vlaams Belang wil Kamercommissie Mobiliteit samenroepen naar aanleiding van dubieus consultancycontract bij NMBS

Het Vlaams Belang eist onmiddellijk klaarheid over een dubieus consultancycontract bij de NMBS en vraagt het samenroepen van de bevoegde Kamercommissie over de kwestie. Hamid Aghassi, een 68-jarige Brit en persoonlijke vriend van NMBS-CEO Sophie Dutordoir, verdiende met zijn IT-bedrijf jarenlang 2.200 euro per dag in het kader van een consultancy opdracht voor Ypto, een dochteronderneming van de NMBS. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws. Op de vraag of de toewijzing van deze lucratieve opdracht zou hebben plaatsgevonden met respect voor de regelgeving in het kader van overheidsopdrachten moet de NMBS het antwoord schuldig blijven. “Alle deksels op stinkende potjes als deze moeten voor het Vlaams Belang geopend worden”, zegt Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang).

Aghassi was hiermee de bestbetaalde consultant bij het overheidsbedrijf en verdiende zelfs meer dan de CEO van het spoorbedrijf. Voor het Vlaams Belang is het onbegrijpelijk dat de NMBS geen duidelijkheid kan verschaffen over de manier waarop externe opdrachten worden toegewezen. Kamerlid Frank Troosters eist hierover onmiddellijk opheldering. “De regelgeving over het toewijzen van overheidsopdrachten is helder en geldt ook voor de NMBS”, aldus Troosters. “Ofwel werd de correcte procedure gevolgd en moet dit onmiddellijk en met de nodige documenten kunnen worden aangetoond. Ofwel bestaat er een enorm controleprobleem binnen de NMBS en kan dit niet zonder gevolgen blijven.”

“Het integrale rapport van de audit moet alvast ter beschikking worden gesteld van de parlementsleden van de Kamercommissie Mobiliteit en Overheidsbedrijven”

De hele kwestie roept bij het Vlaams Belang flink wat vragen op. “Hoe kan een overheidsopdracht van deze omvang zomaar passeren gedurende meerdere jaren?”, aldus Troosters. “Welke procedures bestaan er? Wie heeft dit goedgekeurd? Wie was op de hoogte? Welke prestaties werden geleverd? Welke controles en evaluaties op de procedures en op de prestaties van de opdracht vonden plaats?”

Troosters wil volledige openheid over het onderzoek dat het onafhankelijk auditcomité van de NMBS momenteel uitvoert over deze affaire. “Als parlementsleden hebben we al meermaals moeten vaststellen dat de NMBS geen goede reputatie heeft wanneer het aankomt op transparantie en het verschaffen van publieke informatie”, duidt Troosters.

“Dat een onderzoek naar mistoestanden binnen de NMBS-groep en de bijzondere rol die de CEO van het spoorbedrijf hierin gespeeld heeft, gevoerd wordt door een orgaan van de NMBS zelf boezemt alvast weinig vertrouwen in.”

“Alle deksels op stinkende potjes als deze moeten voor het Vlaams Belang geopend worden”, besluit Troosters. “Liever zagen wij een onafhankelijk onderzoek door een externe organisatie. Het integrale rapport van de huidige audit moet alvast ter beschikking worden gesteld van de parlementsleden van de Kamercommissie Mobiliteit en Overheidsbedrijven, waarbij alle betrokkenen daar moeten kunnen verhoord worden.” Het Vlaams Belang zal dan ook het samenroepen van de bevoegde Kamercommissie vragen.